Hlavní obsah

V Polsku byli zadrženi podezřelí z útoku na spolupracovníka Navalného i objednavatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tým Alexeje Navalného

Leonid Volkov po napadení v Litvě.

Reklama

V Polsku zadrželi dva lidi podezřelé z útoku na spolupracovníka ruského opozičníka Navalného Leonida Volkova. V pátek o tom informovali litevští vyšetřovatelé. Jedná se o polské občany. Zadržen byl i Bělorus, který jim útok zadal.

Článek

Polské úřady zadržely 3. dubna ve Varšavě dva lidi podezřelé z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. V pátek o tom informovali litevští vyšetřovatelé. Jedná se o polské občany, kteří Volkova údajně přepadli v březnu poblíž jeho bydliště ve Vilniusu. Podle litevských vyšetřovatelů stojí za násilným činem Rusko. Polská policie dvojici zadržela na základě evropského zatykače, případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. Tusk v této souvislosti připomněl také zadržení dalších spolupracovníků ruských tajných služeb, včetně Poláka podezřelého z příprav atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Potenciální atentátník na prezidenta Zelenského, Polák jednající v dohodě s ruskými službami, byl zadržen před dvěma dny. Bělorus pracující pro Rusy, který nařídil dvěma Polákům atentát na Navalného spolupracovníka, byl také zadržen. Útočníci jsou již ve vazbě. Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky. To bylo jen v dubnu. Pro kolaboranty s ruskými službami nebude žádná shovívavost. Železem vypálíme každou zradu a pokus o destabilizaci,“ napsal Tusk.

„Děkuji Polsku za velmi dobrou práci, mluvil jsem o tom s polským prezidentem Andrzejem Dudou,“ uvedl litevský prezident Gitanas Nauséda, který o zadržení podezřelých informoval jako první. Poděkoval také litevským tajným službám za vykonání nejdůležitější přípravné práce. Volkov se k zadržení vyjádřil na síti X. Napsal, že zatím nezná podrobnosti, ale viděl, s jakou vytrvalostí litevská policie pracovala, a je rád, že to přineslo výsledky. Později dodal, že je mimořádně důležité odhalit veškeré linky vedoucí od ruského prezidenta až „k chlapovi s kladivem“.

O napadení Volkova si můžete víc přečíst zde:

Podle litevských úřadů jsou zadržení obviněni z toho, že Volkovovi úmyslně ublížili na zdraví kvůli jeho politickému přesvědčení. V březnu mu před jeho domem ve Vilniusu neznámý útočník rozbil okénko auta, nastříkal mu slzný plyn do očí a poté jej začal bít kladivem. Volkov utrpěl zlomeninu ruky, pohmožděniny na hlavě a poranění nohy.

Reklama

Doporučované