Hlavní obsah

V Prasátku Peppa se objevil stejnopohlavní pár. Italská pravice se bouří

Foto: Profimedia.cz

Stejnopohlavní pár se v seriálu Prasátko Peppa objevil poprvé.

Reklama

Dětský kreslený seriál Prasátko Peppa se ocitl v centru politického dění kvůli tomu, že v nové epizodě jako pár stejného pohlaví vystupují dvě lední medvědice. Proti tomu mimo jiné protestuje politická strana Bratři Itálie (FdI).

Článek

Britský animovaný seriál Peppa Pig, známý v Česku jako Prasátko Peppa, patří k nejznámějším a nejoblíbenějším kresleným seriálům pro děti na světě. Rozhodnutí pořadu představit první pár stejného pohlaví proto vzbudilo rozruch, napsal zpravodajský server BBC News.

Epizoda s názvem Families (Rodiny) byla v úterý poprvé uvedena ve Spojeném království a vystupují v ní dvě lední medvědice, které spolu vychovávají dítě jménem Penny.

„Žiji se svou maminkou a druhou maminkou. Jedna maminka je lékařka a druhá maminka vaří špagety,“ oznámí v seriálu postava jménem Penny svému prasečímu kamarádovi při kreslení rodinného portrétu. Rodina si pak sedne ke společnému jídlu.

Šéf komunikace a vnějších vztahů charitativní organizace Stonewall, která se zabývá právy komunity LGBTQ (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových lidí), označil pohled na rodinu stejného pohlaví ve fiktivním městečku Peppatown za „fantastický“.

„Mnozí z těch, kteří se na pořad dívají, mají dvě maminky nebo dva tatínky a pro rodiče a děti bude hodně znamenat, že jejich zkušenosti jsou zastoupeny v tak kultovním dětském pořadu,“ řekl Robbie de Santos ze společnosti Stonewall.

Přečtěte si více

Srbský prezident Alexander Vučić oznámil, že jeho země nebude pořádat každoroční pochod LGBT lidí. Pořadatelé a aktivisté se nechtějí podvolit, odpůrci slaví.

Online petice

Po odvysílání posledního dílu Prasátka Peppy s medvědicí Penny a jejími dvěma maminkami se na twitteru podle BBC strhla vášnivá debata. „Lesbičky v Prasátku Peppa… nemohou být dětské pořady jen pro děti?“ napsal jeden z uživatelů. „No co byste řekl? Moje děti viděly první stejnopohlavní pár v Prasátku Peppa a svět se nezbořil,“ odvětil další.

V osmnáctileté historii seriálu Prasátko Peppa, který vytvořili britští animátoři Mark Baker a Neville Astley, se LGBT pár objevil poprvé. Tomuto kroku ale předcházela online petice ve prospěch stejnopohlavní rodiny v seriálu, která nasbírala téměř 24 000 podpisů.

„Děti sledující Prasátko Peppu jsou ve vnímavém věku. Vyloučení stejnopohlavních rodin je naučí, že normální jsou pouze rodiny s jedním rodičem nebo se dvěma rodiči různého pohlaví,“ napsali tvůrci petice.

Bratři Itálie odmítají „indoktrinaci dětí“

Vysoce postavený člen krajně pravicové italské politické strany, která má tento měsíc šanci vyhrát parlamentní volby, podle webu The Guardian apeloval na státní televizní společnost Rai, aby epizodu celosvětově populárního dětského kresleného seriálu Prasátko Peppa neodvysílala.

Mluvčí strany Bratři Itálie (FdI) Federico Mollicone prohlásil, že vysílání této epizody v Itálii by bylo „nepřijatelné“. „Nemůžeme akceptovat genderovou indoktrinaci. Opět udeřila politická korektnost, a to na úkor našich dětí. Copak děti nemohou být prostě dětmi?“ řekl italskému listu La Stampa.

„Žádáme společnost Rai, která v Itálii kupuje práva na seriál Prasátko Peppa za poplatek od všech Italů, aby dotyčnou epizodu nevysílala na žádném kanálu ani webové platformě,“ dodal Mollicone.

„Problémem není ani tak Prasátko Peppa, ani homosexualita, ale indoktrinace dětí, od webu po kreslené filmy, která rozptyluje jejich sexuální identitu. Problém je v systému, ne v epizodě,“ napsal na twitteru spoluzakladatel strany Fratelli‘d Italia Fabio Rampelii.

Není jasné, kdy bude epizoda uvedena v Itálii, ale Bratři Itálie, jejíž vůdkyně Giorgia Meloniová je připravena stát se příští premiérkou, se proti manželství a rodičovství osob stejného pohlaví staví poměrně striktně.

Její strana také přispěla k tomu, že v loňském roce nebyl v parlamentu schválen zákon proti homofobii, jehož autorem je homosexuální politik Demokratické strany Alessandro Zan. Ten se na twitteru proti postoji FdI ohradil. „Fratelli d'Italia bije na poplach, nový nepřítel obléhá národ: Prasátko Peppa,“ vysmíval se Zan.

Z Itálie

Reportéři Seznam Zpráv Lukáš Marek a Michal Turek projeli sever Itálie, sužovaný historickým suchem. „Že se situace sama zlepší a vody bude dost jako dřív, je bohužel nereálná představa,“ hodnotí.

„FdI nemá nic lepšího na práci než se navážet do Prasátka Peppy. Tyto rodiny ale existují a jsou součástí života každého z nás. Požadavek na preventivní cenzuru nám připomíná, kdo členové FdI jsou,“ uvedl tajemník levicové strany Sinistra Italiana (SI) Nicola Fratoianni.

Prasátko Peppa není zdaleka prvním dětským pořadem, v němž se objevují páry stejného pohlaví. Americký kreslený seriál Arthur, určený dětem ve věku od čtyř do osmi let, si získal uznání již v roce 2019 poté, co během 22. série ukázal svatbu dvojice gayů.

K dalším populárním kresleným seriálům, které se dotýkají vztahů mezi příslušníky komunity LGBT, patří Adventure Time, v Česku známý jako Čas na dobrodružství, a Steven Universe. Oba rovněž pocházejí z USA, ale jsou určené divákům od deseti let.

Reklama

Související témata:
Prasátko Peppa

Doporučované