Hlavní obsah

Bylo to depresivní, říká o cestě vyprahlou Itálií reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Reportéři Michal Turek a Lukáš Marek.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv Lukáš Marek a Michal Turek projeli sever Itálie, sužovaný historickým suchem. „Že se situace sama zlepší a vody bude dost jako dřív, je bohužel nereálná představa,“ hodnotí.

Článek

Co všechno jste během reportážní cesty podnikli?

Projeli jsme napříč celým severem Itálie podél řeky Pád. Začali jsme u pramene pod vrcholem hory Monviso a skončili u delty, kde největší italská řeka ústí do moře. O suchu jsme mluvili s místními odborníky, zemědělci, obyčejnými lidmi i jednou političkou. Vedle rozhovorů a reportáží jsme s kolegou Michalem Turkem podnikli i několik cest čistě za účelem pořízení fotografií obzvlášť vizuálně působivých důsledků sucha. Michal fotil například suché koryto řeky Pád, přístav s uvězněnými čluny nebo vraky lodí z 2. světové války, odhalenými kvůli nízké hladině řeky.

Jak na vás vyprahlá Itálie zapůsobila?

Bylo to poměrně depresivní. Opakovaně jsme vyslechli, že sucho je nejhorší, co místní pamatují. Nejvíc to prožívají mladí, kteří se bojí o budoucnost, a samozřejmě zemědělci, pro něž je to katastrofa. Od odborníků jsme navíc dopředu věděli, že nejde o náhlou krizi a že sucho je tzv. chronické. Jednou z hlavních příčin je klimatická změna, která bude pokračovat, takže ani vyhlídky do budoucna nejsou dobré. Ponurost trochu zmírnilo to, že zrovna nedlouho před naší cestou na mnoha místech, kam jsme přijeli, začalo konečně aspoň trochu pršet. Místní tak byli v poměrně dobré náladě. Sami ale moc dobře vědí, že Itálie musí rychle investovat do adaptace a začít vodou šetřit. Že se situace sama zlepší a vody bude dost jako dřív, je bohužel nereálná představa.

Četli jsme v reportážích a rozhovorech z Itálie hodně varování odborníků i politiků, ale jak vnímají současné sucho běžní Italové a jak na ně dopadá?

Pro lidi z měst ty důsledky nejsou na první pohled příliš vidět. Někde platí výjimečná opatření omezující spotřebu vody, nesmí se plnit bazény, zalévat trávníky a tak dále. Voda z kohoutku ale teče a nehrozí, že by téct přestala, takže to pro měšťany, kteří se o téma moc nezajímají, není až tak důležité.

Výrazněji sucho dopadá na silně zemědělský venkov. Zemědělci tam prožívají nejhorší sezonu ve svých životech, ztrácí desítky procent úrody a s velkou úzkostí hledí do budoucna. Právě kvůli tomu ostatně nepřímo pociťují a budou pociťovat důsledky sucha všichni Italové. Zemědělství je pro ekonomiku velmi důležité. Voda z Pádu a jiných řek je navíc důležitá i pro fabriky. V Pádské nížině, která je suchem nejvíc postižená, se tvoří 40 % HDP italské ekonomiky.

Ovlivňuje katastrofální sucho i turismus v oblíbené destinaci Čechů?

Spíš ne. Lidé, co se vydají do Alp, si všimnou, že v nich letos není skoro žádný sníh, v turistických destinacích u moře si ale nejspíš ničeho nevšimnou. To ale jen odhaduji, protože taková místa jsme nenavštívili. Podél Pádu je minimum turistických míst, města a vesnice jsou tam přes léto naopak spíš vylidněná, protože z nich Italové vyráží na dovolenou do jiných regionů.

Reklama

Doporučované