Hlavní obsah

Rusko hlásí vytlačení sil ze svého území. Partyzáni tvrdí, že boje pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská partyzánská skupina zveřejnila v pondělí záběry, na kterých tvrdí, že se nachází v ruské Bělgorodské oblasti.

Reklama

aktualizováno •

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že z Bělgorodské oblasti vytlačilo skupiny, které zde s jeho jednotkami vedly od pondělí boje. Ruští partyzáni nicméně uvádí, že jsou v ruském pohraničí stále přítomní.

Článek

„Diverzanti, kteří napadli Bělgorodskou oblast, byli zablokováni a poraženi,“ uvedlo ruské ministerstvo. Ještě dopoledne nicméně podle tamního gubernátora v oblasti pokračovaly střety.

„Zbytky nacionalistů byly zahnány zpátky na území Ukrajiny, kde budou neustále ostřelováni do té doby, než budou definitivně zlikvidováni. Zlikvidováno bylo přes 70 ukrajinských teroristů, čtyři vojenská obrněná auta a pět pick-upů,“ dodalo ruské ministerstvo obrany.

K útokům v oblasti se v pondělí přihlásily ruské partyzánské skupiny, jejichž přítomnost potvrdil Kyjev. Moskva z úderu obviňuje Ukrajinu. Zprávy o dění v oblasti jsou ale stále omezené a nelze je nezávisle ověřit.

Na prokremelských sociálních médiích se podle listu Ukrajinska pravda mezitím objevily informace o výbuchu v sídle tajné služby FSB v samotném Bělgorodu, údajně bylo napadeno i policejní velitelství.

„V Bělgorodu byla údajně na budovu FSB z dronu shozena výbušnina. Na střeše jedné z budov je vidět kouř. Cesta k budově je zablokovaná. Na místě jsou již hasiči a záchranná služba,“ uvedla na Telegramu ruská zpravodajská stanice Readovka.

Ruské ministerstvo obrany v úterý odpoledne uvedlo, že se ruským silám podařilo zpátky na Ukrajinu zatlačit zbytky jednotek, které v pondělí pronikly do Bělgorodské oblasti. Více než 70 útočníků byl zabito, citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva.

Jak nicméně na twitteru uvedl zpravodaj listu Financial Times na Ukrajině Christopher Miller, podařilo se mu spojit s Denisem Nikitinem, který velí Ruskému dobrovolnickému sboru, jedné z jednotek, které se akce účastní. A podle něj operace v Bělgorodu stále pokračuje.

ISW: Dění v pohraničí vyvolalo v ruském informačním prostoru paniku

Boje podél ruských hranic s Ukrajinou vypukly v pondělí poté, co se ruské partyzánské jednotky přihlásily k tomu, že poprvé za celou válku obsadily pohraniční vesnici na území Ruska.

K bojovým operacím na ruském území se přihlásila tzv. Legie svobodného Ruska, což je sbor ruských dobrovolníků bojujících na ukrajinské straně. Ráno bojovníci další podobné jednotky –⁠ Ruského dobrovolnického sboru –⁠ na telegramu publikovali video, na kterém tvrdili, že jsou aktuálně v Rusku.

Legie svobodného Ruska uvedla, že překročila ruskou hranici a obsadila osadu Kozinka, přičemž vyslala jednotky do obce Grajvoron.

„Ohledně situace ve Grajvoronském okresu, ministerstvo obrany spolu s (dalšími) silovými složkami pokračují v čištění území,“ napsal na sociální síti gubernátor Bělgorodské oblasti a vybídl místní obyvatele, dříve evakuované z oblasti bojů, aby se nevraceli domů, dokud je k tomu úřady nevybídnou.

Pondělní dění v Bělgorodské oblasti

Gubernátor Bělgorodské oblasti oznámil, že do regionu vstoupila „sabotážní a průzkumná skupina“ ukrajinské armády. K operacím v Rusku se přihlásil ruský dobrovolnický sbor bojující na straně Ukrajiny. Jeho akci potvrdil i Kyjev.

Uvedl také, že při úterní evakuaci zemřela starší žena, která jela v autobuse se synem a snachou, příčiny její smrti se zjišťují. Úřady také mají nepotvrzené informace o dvou raněných v osadách, kde se bojuje a kam se ruským silám podle gubernátora dosud nepodařilo proniknout, i když je to podle něj „úkol číslo jedna“ pokračující „protiteroristické operace“. Žádné oběti mezi civilisty dosud nejsou, dodal Gladkov.

Dění v Bělgorodské oblasti vyvolalo v ruském informačním prostoru „paniku“ a „šok“, usoudili analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), podle kterého útok přes hranice překvapil ruské komentátory.

Reklama

Doporučované