Hlavní obsah

Vakcínou proti opioidové epidemii. V USA zkouší novou zbraň

Foto: Profimedia.cz

Typický obrázek důsledků opioidové krize z ulic Filadelfie. Častými oběťmi předávkování jsou i lidé, kteří fentanyl požijí v domění, že jde o jinou a méně nebezpečnou drogu. Dealeři fentanyl přidávají například do kokainu a dalších drog.

Reklama

Američtí vědci hlásí pokrok v testování vakcíny proti fentanylu – silně návykové látce, která se zásadně podílí na tamní opioidové krizi. Vědci hlásí úspěch v testech na zvířatech a chystají testování na lidských dobrovolnících.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vakcína proti fentanylu může přinést revoluci v boji proti americké „opioidové epidemii“, hlásí skupina vědců z University of Houston v Texasu po úspěšných testech na hlodavcích. Závěry publikované v časopise Pharmaceutics podle nich přicházejí v době hluboké krize – na předávkování opioidy (zahrnujícími i fentanyl) umírá v USA denně asi 150 lidí.

Takzvaná opioidová krize či epidemie se v USA začala rozvíjet od 90. let. Hlavní příčinou bylo hojné předepisování léků proti bolesti (včetně těch obsahujících právě fentanyl). Podle prestižního amerického centra lékařského výzkumu a vzdělávání Mayo Clinic začne opioidy zneužívat asi třetina lidí, kteří je dostanou předepsané proti chronické bolesti, přes 10 % se pak stane závislými.

Do skupiny opioidů patří vedle fentanylu například i morfium nebo heroin. Fentanyl je ale podle autorů výzkumu asi padesátkrát silnější než heroin a stokrát silnější než morfium. To zvyšuje riziko závislosti i předávkování. Fentanyl se hojně obchoduje i na černém trhu a dealeři ho často přidávají i do jiných drog.

Boj proti obchodu s opioidy a jejich zneužívání se Americe nedaří – například mezi loňským a předloňským dubnem se podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) předávkovalo 76 tisíc lidí, přičemž o rok dříve bylo číslo o třetinu nižší.

Tým odborníků věří, že jeho vakcína by mohla pomoct těm, kteří chtějí se závislostí bojovat. Dosavadní úspěšnost léčby závislosti na opioidech totiž není vysoká. U většiny z těch, kdo vyhledají pomoct, nakonec dojde k tzv. relapsu neboli návratu k užívání opioidů.

Jak vážná je opioidová krize a jak vznikla?

Příčiny a následky opioidové krize rozebrala v podcastu Checkpoint americká odbornice Judith Feinbergová.

Vakcína má podle vědců od užívání fentanylu odrazovat jednoduše tak, že zablokuje účinek, kvůli kterému ho lidé vyhledávají. „Naše vakcína dokáže vytvářet proti fentanylu protilátky, které se na něj navážou. Tělo ho pak vyloučí skrze ledviny a zamezí se tomu, aby se dostal do mozku,“ řekl k tomu vedoucí výzkumu Colin Haile a dodal, že očkovaný uživatel by díky tomu neměl pocítit žádné euforické stavy.

Vakcína cílí specificky na fentanyl, takže nehrozí, že by třeba očkovaný v případě zdravotních problémů nebo úrazu neměl čím utlumit bolest.

Vědci v rámci prvního pokusu pracovali s krysami, pričemž jedné skupině dali placebo a druhé tři dávky vakcíny v třítýdenním intervalu. Následně podali oběma skupinám dávku fentanylu a jeho účinek testovali sledováním reakcí krys na bolest.

Očkované krysy na bolest reagovaly rychleji (např. po nahřátí ocasu ucukly) než neočkované, což naznačovalo, že na ně fentanyl má přinejmenším slabší účinek. I pitva následně potvrdila, že očkovaní hlodavci v porovnání s neočkovanými měli „významně“ méně fentanylu v mozku. U očkovaných krys se zároveň neprojevily žádné vedlejší účinky.

Tým, jehož práci financuje americké ministerstvo obrany, se nyní chystá na rozšíření výroby a testy na lidech. Jeho členové věří, že vakcína se stane silnou zbraní v boji se závislostí na fentanylu.

Dosud existuje jen lék Naloxon, který zachraňuje životy při případech předávkování zachycených včas, nebo látky podávané v rámci substituční léčby jako například metadon.

Reklama

Doporučované