Hlavní obsah

Válka na Ukrajině si vyžádala téměř půl milionu mrtvých a zraněných vojáků

Foto: Facebook/GeneralStaff.ua

Ilustrační fotografie ukrajinské armády.

Reklama

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou si podle amerických činitelů vyžádala téměř 500 tisíc mrtvých a zraněných vojáků. Počet obětí téměř rok a půl trvajícího konfliktu navíc v posledních měsících rychle roste.

Článek

Na ruské straně podle amerických činitelů, na které se odkazuje deník The New York Times (NYT), dosud přišlo o život až 120 tisíc vojáků a dalších 170 tisíc až 180 tisíc jich utrpělo zranění. Na straně Ukrajiny odhady vychází z počtu zhruba 70 tisíc zabitých vojáků a 100 tisíc až 120 tisíc zraněných.

Američtí činitelé ale přiznávají, že je velmi obtížné dobrat se přesných čísel, a to i z toho důvodu, že Moskva počty svých zabitých a zraněných vojáků podhodnocuje a Kyjev vůbec žádná čísla nezveřejňuje.

Je však zřejmé, že během tříměsíční ukrajinské protiofenzivy, kdy se Kyjev snaží znovudobýt ztracená území, počet zabitých na východě Ukrajiny stoupl.

Odhady činitelů ve Washingtonu, které vycházejí mimo jiné ze satelitních snímků, zachycené komunikace nebo sociálních sítí, také ukazují na to, že Rusko má k dispozici mnohem větší počet vojáků. Celkem jich je i včetně záloh a polovojenských jednotek kolem 1,3 milionu, zatímco na ukrajinské straně zhruba 500 tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované