Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi muže, který měl plánovat útok na olympijskou štafetu

Foto: Profimedia.cz

Štafeta s olympijskou pochodní v obci Saint Emilion, ilustrační fotografie.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že byl zadržen muž podezřelý z plánování útoku na štafetu s olympijskou pochodní v Bordeaux. Podle úřadů se muž odvolával na masovou vraždu ve Spojených státech.

Článek

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin médiím o útočníkovi neposkytl mnoho podrobností, ale pochválil policii za zajištění bezpečnosti během čtvrteční olympijské štafety. Prokuratura uvedla, že podezřelý napsal znepokojivý vzkaz, který „by mohl odpovídat oslavě zločinu“, informoval web BBC.

Olympijský oheň dorazil do Marseille na začátku května, před zahájením her v Paříži, které začínají 26. července. Ve čtvrtek pozdě odpoledne pak měl putovat do Bordeaux. Prokurátor z Bordeaux Frédérique Porterie však uvedl, že v reakci na internetovou zprávu, která odkazovala na zabití šesti lidí ve věku mezi dvaceti a třiceti lety přesně před deseti lety v kalifornském městě Isla Vista, bylo zahájeno vyšetřování.

CNews uvedl, že příspěvek na profilu podezřelého odkazoval na vraha z Isla Visty Elliota Rodgera, který měl hluboký odpor k ženám. Státní zástupce informoval, že policie identifikovala podezřelého a v úterý ho zadržela. Podle mluvčího policie neměl podezřelý žádný záznam v trestním rejstříku, ale při domovní prohlídce u něj byl zabaven revolver na gumové kuličky, několik mobilních telefonů a počítač.

Podezřelý se ve vazbě přiznal, že „zvažoval čin, aniž by měl na mysli konkrétní místo“, a o štafetě s olympijským ohněm se nezmínil. Byl také popsán jako „psychicky velmi labilní“.

Organizátoři Paříže 2024 hovoří o bezprecedentní bezpečnostní operaci, při níž se zahajovacího ceremoniálu zúčastní více než 10 000 sportovců, kteří budou převáženi po řece Seině.

Olympijský oheň je na začátku 12 000 kilometrů dlouhé pouti po pevninské Francii a jejích zámořských územích. K policii, která jeho cestu bedlivě sleduje, se připojili i odborníci na boj proti dronům. Původně měl plamen putovat až do tichomořského území Nové Kaledonie, ale výtržnosti v posledních deseti dnech přiměly organizátory tuto část trasy zrušit.

Doporučované