Hlavní obsah

Ve věku 84 let zemřela Madeleine Albrightová

Foto: Profimedia.cz

Bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová v Chicagu v roce 2006.

Reklama

aktualizováno •

Madeleine Albrightová byla historicky první ženou, která zastávala post amerického ministra zahraničních věcí. České rodačce se rovněž připisují zásluhy v rozšiřování NATO o země bývalého východního bloku.

Článek

Zemřela Madeleine Albrightová. V posledních letech života bojovala s rakovinou. Bylo jí 84 let, narodila se roku 1937 v Praze.

„Se zlomeným srdcem musíme oznámit, že doktorka Madeleine K. Albrightová, 64. ministryně zahraničních věcí USA a první žena, která tento úřad zastávala, dnes zemřela na rakovinu, obklopena rodinou,“ napsala rodina Albrightové.

„Madeleine Albrightová, rozená Marie Jana Korbelová v Praze, přišla do USA v roce 1948 jako uprchlík a vystoupala do samých vrcholů amerického politického dění. V roce 2012 obdržela prezidentskou Medaili cti, nejvyšší ocenění, které je v USA možné dostat,“ stojí v prohlášení rodiny.

Během prvního prezidentství Billa Clintona působila jako velvyslankyně USA při OSN. Clinton si také Albrightovou vybral jako ministryni zahraničních věcí, tento post zastávala poslední čtyři roky jeho administrativy.

Madeleine K. Albrightová byla dítětem českých uprchlíků, kteří uprchli před nacistickými okupanty a komunistickými utiskovateli, napsal web The New York Times (NYT). Albrightová se také významně zasloužila se také o rozšiřování Severoatlantické aliance (NATO) o země bývalého východního bloku, mezi něž patří Maďarsko, Polsko i Česko.

„Zemřela Madeleine Albrightová - žena, které Česká republika výrazně vděčí za brzký vstup do NATO. Dnes si tohoto jejího činu vážíme více než kdykoli dříve. Čest její památce!“ napsal na twitteru ministr kultury Martin Baxa.

Nikdy jsem si nemyslela, že budu mít takový život, jaký jsem měla
Madeleine Albrightová

„Nikdy jsem si nemyslela, že budu mít takový život, jaký jsem měla,“ řekla v rozhovoru pro časopis Elle v roce 2020. Na otázku, jaký je její nejlepší pracovní zážitek, odpověděla: „Být ministryní zahraničí a sedět za cedulí s nápisem Spojené státy, zejména proto, že jsem se tu nenarodila. Jsem velmi vděčná Američanka.“

Nadšená americká i česká patriotka, kterou pojilo přátelství s Václavem Havlem, v roce 2012 od prezidenta Baracka Obamy obdržela Prezidentskou medaili svobody, což je ve Spojených státech nejvyšší civilní vyznamenání.

V rozhovoru, který v roce 2012 poskytla Seznamu, prohlásila, že je velmi důležité, aby spolu demokratické státy mluvily a spolupracovaly. „Když byl prezidentem Václav Havel, tak Česká republika byla viděna jako velikánská a morální země, která hrála velmi důležitou roli. To přátelství mezi tehdejšími prezidenty Clintonem a Havlem bylo opravdové,“ řekla tehdy.

Albrightová se narodila roku 1937 v pražské židovské rodině. To, že její rodina byla židovská a že její rodiče během druhé světové války vychovávali své děti jako katolíky, se dozvěděla až dlouho poté - až ve funkci ministryně zahraničí. Tehdy také zjistila, že 26 členů její rodiny, včetně tří prarodičů, zemřelo během holocaustu.

Záhy po Hitlerově okupaci, v březnu 1939, když jí byly teprve 2 roky, Československo s rodiči opustila. Rodina zamířila do Londýna, kde část druhé světové války strávila. Po válce se Korbelovi nakrátko vrátili do Československa, opět ho ale opustili po komunistickém převratu v únoru 1948. Poté se již usadili v americkém Coloradu.

V Americe byla Madeleine Korbelová podle NYT nadanou studentkou, napsala mnoho knih a článků o veřejných záležitostech. Provdala se do bohaté rodiny chicagského novináře Josepha Medilla Pattersona Albrighta.

Reklama

Související témata:

Doporučované