Hlavní obsah

Ve věku 93 let zemřel astronaut Thomas Stafford, známý vesmírným podáním rukou

Foto: Profimedia.cz

Thomas Stafford v roce 1965.

Reklama

Po dlouhé nemoci zemřel americký astronaut Thomas Stafford. Při poslední cestě do vesmíru se setkal se sovětskými kosmonauty v rámci mise Sojuz-Apollo, což byl první společný let sovětské a americké lodi. Dožil se 93 let.

Článek

Ve věku 93 let v pondělí po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.

„Generál Tom Stafford v pondělí odešel do věčného nebe, které tak odvážně prozkoumával jako astronaut programů Gemini a Apollo a také jako mírotvůrce v misi Apollo-Sojuz. Ti z nás, kteří měli tu čest ho znát, jsou velmi smutní, ale vděční, že jsme poznali velikána,“ uvedl na síti X šéf NASA Bill Nelson.

Co už lidstvu přineslo dobývání vesmíru?

K čemu je běžnému člověku, že pouští rakety do kosmu? Přináší to pokrok a celou řadu vynálezů, které lidstvo používá každý den.

Vesmírné programy a s nimi spjatý výzkum a průmysl přinesly třeba satelitní komunikaci, GPS navigaci a předpovědi počasí, ale i filtraci vody, žáruvzdorné materiály, termofólie nebo paměťovou pěnu. A pronikly rovněž do medicíny, kam přinesly technologie například pro vyšetření rakoviny prsu, srdeční pumpu, léky a kojeneckou výživu.

Díky kosmonautice máme i fotoaparáty v telefonech. A do budoucna vědci i firmy plánují i těžbu a zpracovávání kovů a jiných minerálů přímo v kosmu nebo doufají také v objevení úplně nových materiálů.

Stafford se narodil v roce 1930 v Oklahomě, absolvoval americkou vojenskou námořní akademii a později se stal zkušebním pilotem amerického letectva. NASA si jej v roce 1962 vybrala do druhé skupiny amerických astronautů.

„Jako malý kluk jsem chtěl létat s letadly a později být pilotem stíhačky. Chtěl jsem letět výš a rychleji,“ uvedl Stafford podle NPR s tím, že lety do vesmíru pro něj byly „logickým dalším krokem“.

Stafford letěl do vesmíru na palubě Gemini 6 a poté na Gemini 9. V roce 1969 velel misi Apollo 10, při níž NASA podruhé obletěla Měsíc. Byla to generální zkouška před prvním přistáním NASA na Měsíci o dva měsíce později. Při poslední cestě do vesmíru v roce 1975 se setkal se sovětskými kosmonauty v rámci mise Sojuz-Apollo, což byl první společný let sovětské a americké lodi. Akce, která měla velký politický význam, se proslavila jako „vesmírné podání rukou“ mezi Staffordem a sovětským kosmonautem Alexejem Leonovem.

Stafford se dva roky před touto misí učil rusky a navštívil Moskvu. V roce 2016 NPR řekl, že tato mise byla důležitá, protože ukončila vesmírné soupeření.

„Dokázali jsme, že dvě země s různými jazyky, odlišnými měrnými jednotkami a rozhodně značně odlišnými politickými systémy mohou spolupracovat na dosažení společného cíle,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované