Hlavní obsah

Vědci oznámili nález nejstaršího lesa na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dagnija Aboltina, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci z univerzit v Cambridge a Cardiffu tvrdí, že jde o nejstarší zkamenělé stromy, které kdy byly nalezeny v Británii, a nejstarší známý les na Zemi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vědci našli v pískovcových útesech poblíž města Minehead v Somersetu na pobřeží jihozápadní Anglie zkamenělý les, který označili za nejstarší na světě, napsala BBC.

Stromy, známé jako kalamofyton, podle exportů připomínají palmy. Největší z nich, popisované jako jakýsi „prototyp“ dnešních stromů, byly vysoké dva až čtyři metry.

Vědci identifikovali zkameněliny rostlin a jejich zbytků, stejně jako zkamenělé kmeny stromů a stopy kořenů. Nálezy podle nich ukazují , jak rané stromy před stovkami milionů let pomáhaly utvářet krajinu a stabilizovaly břehy řek a pobřeží.

„Když jsem poprvé uviděl fotografie kmenů stromů z tohoto místa, okamžitě jsem věděl, co to je, na základě 30 let studia tohoto druhu stromů po celém světě,“ řekl spoluautor studie Christopher Berry z Cardiffské školy věd o Zemi a životním prostředí.

„Bylo úžasné vidět je tak blízko domova. Nejzajímavější poznatek ale pochází z toho, že jsem poprvé viděl tyto stromy v lokalitách, kde skutečně rostly,“ dodal.

Podle vědců je fosilní les asi o čtyři miliony let starší než předchozí rekordman ve státě New York. Byl nalezen v pískovcové formaci Hangman podél pobřeží Devonu a Somersetu a pochází z období devonu, tedy z doby před 419 až 358 miliony let, kdy docházelo k velké expanzi života na souš.

Reklama

Doporučované