Hlavní obsah

Vědci představili páteřní implantáty: Ochrnutí lidé vstali z vozíku

Ve videu můžete vidět, jak vypadají páteřní implantáty. A rovněž dva z jejich příjemců, kteří se díky nim mohli postavit z invalidního vozíku na nohy.Video: EPFL, ONWARD Empowered, Youtube.com

 

Reklama

Lidé s kompletně ochrnutýma nohama dokáží díky implantátům v páteři stát. A s podpůrným opěrátkem i chodit. Tak vypadá výsledek švýcarské studie, která testovala nový vynález na pomoc lidem s přerušenou míchou.

Článek

Přerušené nervy v míše jsou diagnózou, která pacientovi obyčejně nedává žádnou šanci, že do konce života vstane z vozíku. To se ale může změnit. Novou naději přináší povzbudivé výsledky testování páteřních implantátů představené švýcarskými vědci.

Zařízení podle vědců nelze považovat za něco, co lidi s přerušenou míchou vyléčí. Zatím podle reportáže BBC není použitelné pro rutinní každodenní situace, může ale lidem výrazně zlepšit kvalitu života.

„Všichni tři pacienti se (s podporou) dokázali postavit a udělat krok hned po operaci,“ uvedla podle časopisu New Scientist neurochiruržka a autorka studie Jocelyne Blochová z fakultní nemocnice univerzity v Lausanne ve Švýcarsku.

„Hned první den jsem viděl, jak hýbu nohama. Bylo to velmi emotivní,“ řekl jeden z prvních příjemců implantátů, Ital Michel Roccati. S pomocí opěrátka na kolečkách dokázal Roccati chodit asi po třech až čtyřech měsících od operace. Nyní dle svých slov ujde najednou asi padesát až sto metrů, ale doufá, že možná už v létě ujde celý kilometr. Od pasu dolů ochrnul v důsledku nehody na motorce v roce 2017.

Podobné implantáty nejsou úplnou novinkou, dosud se však zkoušely primárně na lidech, kteří neměli zcela přerušenou míchu.

„Ještě jsem neslyšel o studii, v rámci níž by někdo díky implantátům dokázal rozpohybovat svaly a zlepšit rovnováhu dost na to, aby člověk s kompletně přerušenou míchou mohl stát a chodit,“ řekl k tomu Ram Hariharan z britské charity pro lidi se zraněním páteře (SIA) pro BBC, která uvádí, že švýcarští vědci dokázali něco, co se dosud nikomu nepovedlo.

Pro časopis New Scientist zhodnotil studii z pozice nezávislého experta Ronaldo Ichiyama z University of Leeds, podle kterého jde o „obrovský krok vpřed“, ale na oslavy senzace je potřeba počkat, až se technologie vyzkouší na více lidech.

Vynález se opírá o 16 implantovaných elektrod. Ty do nervů v míše a nohách přivádějí elektrické impulzy, které kontrolují svaly dolních končetin a trupu. Impulzy jsou řízeny softwarem ovladatelným z tabletu, na němž je možné nastavit je na konkrétní činnosti, jako je stání, chůze, jízda na kole nebo dokonce plavání. Signál z tabletu se bezdrátově přenáší do zařízení zvaného neurostimulátor, které je propojené s jednotlivými elektrodami a lidé ho mají v břiše.

Elektrody mají v páteři vydržet s plnou funkčností na doživotí, neurostimulátor se bude měnit po zhruba devíti letech.

Roccati zařízení zapíná asi na dvě hodiny denně, kdy trénuje chůzi, aby posílil svalstvo končetin a ulevil si od bolesti způsobené dlouhým sezením na vozíčku. Podle New Scientist už může využívat i ostatních programů, takže se může projet na kole, nebo si zaplavat. „Můžu se postavit a jít kam chci, dokonce vyjdu i schody, je to téměř normální život,“ řekl nadšený Roccati reportérovi BBC.

Italovi se po operaci do nohou částečně vrátil i cit. To samé platí i pro druhého muže. Třetí z pacientů, kteří elektrody dostali, ale i přesto, že může chodit, necítí v nohou nic, uvedl další z vedoucích autorů studie Grégoire Courtine ze Švýcarského technologického institutu v Lausanne (EPFL).

Courtine chce v dalším pokusu o vylepšení technologie vyvinout větší elektrody a místo šestnácti jich budoucím účastníkům studie implantovat 32. Slibuje si od toho zasažení vyššího počtu nervů, a tím pádem i lepší pohybové výsledky.

V procesu je i vylepšení softwaru ovládajícího impulzy elektrod. „Někdy se stane, že elektroda není na úplně správném místě, protože pacienti mají nervy rozmístěné maličko různě. Musíme proto elektrody a jejich načasování ještě naladit,“ řekla Courtineova kolegyně Blochová.

Tým doufá, že jejich vynález by mohl v budoucnu pomoci ochrnutým lidem, kteří mají alespoň šest centimetrů zdravé míchy (do menšího prostoru se elektrody nevejdou). Podle Blochové nicméně technologie bude ve fázi testování ještě alespoň několik let.

Reklama

Související témata:

Doporučované