Hlavní obsah

„Věřila jsem, že je Ježíš.“ Nejmladší členka Mansonovy sekty je na svobodě

Foto: Profimedia.cz

Leslie Van Houtenová v roce 1977, když soud odmítl její žádost o obnovení procesu kvůli vraždám, na nichž se podílela.

Reklama

Členka vražedné sekty Charlese Mansona Leslie Van Houtenová byla v Kalifornii po 53 letech propuštěna na svobodu. Tehdy devatenáctiletá dívka se v roce 1969 podílela na rituálních vraždách v Los Angeles.

Článek

Psal se rok 1969, když se Leslie Van Houtenová s dalšími stoupenci Charlese Mansona vloupala do několika domů v Los Angeles. Tehdy devatenáctiletá dívka byla nejmladší členkou sekty jednoho z nejznámějších amerických zločinců, který své stoupence pověřil několika vraždami v bělošské luxusní čtvrti kalifornského velkoměsta.

Mezi jejich oběti patřil i majitel obchodu s potravinami Lena LaBianca a jeho žena Rosemary. Právě za jejich vraždu byla Van Houtenová v roce 1971 odsouzena. Po 53 letech byla v úterý z vězení podmínečně propuštěna, informovala agentura AP.

Van Houtenová v dřívějších slyšeních přiznala, že držela LaBiancaovou, zatímco ji někdo jiný bodal nožem. Později také přiznala, že do ženy několikrát bodla i po její smrti.

V posledních letech Van Houtenová vyjádřila lítost nad svou rolí při vraždách a nad tím, že byla součástí sekty. Její psychické problémy prý ještě zhoršovalo nadměrné užívání drog, kterému se Mansonovi stoupenci oddávali.

Uvedla, že Manson tehdy převzal kontrolu nad jejím myšlením, popsala stanice BBC. „Věřila jsem, že je to Ježíš Kristus. Věřila jsem mu, že je to pravda,“ citoval ji deník The New York Times.

Více o sektě Charlese Mansona

Při ostře sledovaném procesu s Charlesem Mansonem a jeho obdivovateli, kteří se dopustili brutálních vražd, sehrála zásadní roli Linda Kasabianová. Byla členkou jeho kultu, ale na vraždách se přímo nepodílela. Dožila v ústraní.

Van Houtenová byla původně odsouzena spolu s dalšími k trestu smrti, nicméně hrdelní trest byl v Kalifornii o rok později zrušen, a tak si odpykávala doživotí. Po propuštění Van Houtenová zamířila do přechodného bydlení, uvedla podle AP její advokátka Nancy Tetreaultová.

72letá žena se teď bude podle advokátky znovu učit základním dovednostem, jako je řízení auta, nakupování potravin v obchodě nebo placení kartou. „Musí se naučit používat internet. Musí se naučit nakupovat věci bez hotovosti. Je to úplně jiný svět, než kdy šla do vězení,“ poznamenala Tetreaultová.

Nyní bude pravděpodobně podmínečně propuštěna na tři roky a doufá, že si brzy najde práci, dodala advokátka.

Na svobodu se žena dostala několik dní poté, co kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že její podmínečné propuštění, o němž rozhodl tamní odvolací soud, nezablokuje. Několikrát ale zmínil, že rodiny obětí stále prožívají smutek.

Mansonův kult

Manson skupinu založil v roce 1967 na sklonku éry hippies. Se svými obdivovateli se v San Francisku věnoval nevázanému sexu a drogovým orgiím. Později vyzval sektu k spáchání rituálních vražd, kterými chtěl vyvolat rasovou válku.

Ačkoliv masové vraždění vymyslel Manson, on sám nikoho nezabil. První a nejznámější vraždu spáchal kult v losangeleském domě režiséra Romana Polanského, který byl v době násilností mimo město.

Mansonovi zastánci zde zabili pět lidí včetně Polanského manželky Sharon Tateové, která tehdy byla v osmém měsíci těhotenství.

Kolem Mansonovy osoby a jeho apokalyptických vizí se brzy vytvořila zvrácená sekta. V jejích řadách se objevilo několik žen a mužů, přičemž tři z nich - Susan Atkinsová, Patricia Krenwinkelová a Leslie Van Houtenová - byly spolu s ním v 70. letech odsouzeny na doživotí. Manson v roce 2017 ve vězení zemřel.

„Manson byl pro Rodinu diktátorský vůdce, král, mahárádža. Její členové se mu otrocky podrobili,“ uvedl v roce 2015 bývalý státní zástupce Victor Bugliosi.

Reklama

Související témata:

Doporučované