Hlavní obsah

Vězeňská služba: Navalnyj je přesouván do věznice v jiné části Ruska

Foto: Gregory Stein, Shutterstock.com

Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj.

Reklama

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj je přesouván do věznice v jiné části Ruska, oznámila podle portálu Sota ruská vězeňská služba.

Článek

O tom, že kritik Kremlu už není ve věznici IK-6 ve Vladimirské oblasti, kde si odpykával svůj trest, informoval už dříve jeho spolupracovník a právník Vjačeslav Gimadi, také s odkazem na ruskou vězeňskou službu (FSIN). Kde se Navalnyj nachází, však úřady neuvedly. Jeho spojenci upozorňují, že o něm nemají žádné informace už deset dní.

„Soud přečetl informaci federální vězeňské služby, že Navalnyj opustil IK-6 za hranice Vladimirské oblasti. Kam přesně a kde se nyní nachází, neřekli,“ napsal na sociální síti X Gimadi.

S podobnou informací přišel portál Sota, podle něhož soud citoval vyjádření FSIN, kde se uvádí, že Navalného převáží „do nápravného zařízení mimo Vladimirskou oblast v souladu s nabytím právní moci verdiktu moskevského městského soudu ze dne 4. srpna 2023“. Jeho příjezd bude oznámen v rámci zákona, dodala FSIN.

Na začátku srpna ruský soud v dalším procesu shledal Navalného vinným z extremismu a vyměřil mu 19 let vězení. Tento trest si má po nabytí právní moci rozsudku odpykat ve vězeňské kolonii se zvláštním režimem, napsala tehdy média. Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) upozornilo, že takto se v Rusku označují věznice s nejvyšším stupněm zabezpečení a s nejpřísnějšími omezeními pro vězně.

Reklama

Doporučované