Hlavní obsah

Vězněný aktivista dostal nabídku, aby bojoval na Ukrajině. Věk 71 let nevadí

Foto: Profimedia.cz

Oleg Orlov byl odsouzen na dva a půl roku vězení za diskreditaci armády.

Reklama

Ruské úřady se pokusily naverbovat vězněného bojovníka za lidská práva Olega Orlova do války na Ukrajině, a to navzdory jeho pacifistickým názorům. Spolupředseda lidskoprávní organizace byl přitom odsouzen za diskreditaci armády.

Článek

Spolupředseda ruské lidskoprávní organizace Memorial Oleg Orlov, který byl odsouzen na dva a půl roku vězení za opakovanou „diskreditaci“ armády, dostal nabídku zapojit se do války. Údajně měla zaznít okamžitě po jeho převozu do moskevského vězení. Problémem neměl být ani jeho pokročilý věk – Orlovi je 71 let. Informaci přinesl server Meduza.

„Oleg Petrovič se zasmál a zeptal se, zda jim vadí jeho věk,“ uvedl Memorial v příspěvku na síti Telegram. „Odpověděly (úřady), že jim nic nevadí,“ uvedla skupina na ochranu práv a dodala, že Orlov odmítl smlouvu podepsat.

„Diskreditace“ ruské armády se měl Orlov dopouštět opakovaně. Podnět k jeho odsouzení ale zadal článek s názvem „Chtěli fašismus. Dostali ho“, který zveřejnil na facebooku. Golovinský okresní soud v Moskvě uložil Orlovovi 11. října pokutu 150 tisíc rublů.

Proti tomuto rozsudku se prokuratura odvolala a žádala pro Orlova tři roky odnětí svobody. Po novém projednání se obvinění zpřísnilo a do rozsudku byl přidán motiv „ideologického nepřátelství proti tradičním ruským duchovním, morálním a vlasteneckým hodnotám“. Rovněž byl ruským ministerstvem prohlášen za „zahraničního agenta“, píše server Meduza.

Rozhovor s ruskou LGBT aktivistkou

Queer lidé v Rusku se teď definitivně musí neustále obávat zatčení, upozornila v rozhovoru pro Seznam Zprávy ruská LGBT aktivistka. Spousta „úžasných mladých lidí“ podle ní skončí ve vězení.

Dne 27. února 2024 soud Orlovovi uložil trest 2,5 roku ve vězeňské kolonii s obecným režimem. V soudní síni mu nasadili pouta a byl vzat do vazby. Orlov vinu nepřiznal a odmítl se účastnit soudního řízení, které označil za nespravedlivé.

Orlov v roce 2022 získal Nobelovu cenu za mír a je jednou z mála prominentních protiválečných osobností, které zůstaly po začátku invaze na Ukrajině v Rusku, doplňuje The Moscow Times.

Reklama

Doporučované