Hlavní obsah

„Teď nás má stát v hrsti.“ Ruská LGBT aktivistka po další ráně chystá útěk

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

„Mezinárodní LGBT hnutí“ teď v Rusku považují za extremistické (archivní snímek).

Reklama

Queer lidé v Rusku se teď definitivně musí neustále obávat zatčení, upozornila v rozhovoru pro Seznam Zprávy ruská LGBT aktivistka. Spousta „úžasných mladých lidí“ podle ní skončí ve vězení.

Článek

Lidskoprávní organizace se bouří proti čtvrtečnímu rozhodnutí ruského nejvyššího soudu označit „mezinárodní hnutí LGBT“ za extremistické. Upozorňují na to, že žádný takový subjekt neexistuje, a varují před výpady proti jedincům, kteří jsou ruskému státu nepohodlní.

Už v předchozích dnech se ukázalo, že jejich obavy nejsou liché. Ruská policie provedla necelých 48 hodin po verdiktu rozsáhlé razie v moskevských gay klubech.

Mezi lesbami, gayi, bisexuály, translidmi a dalšími queer osobami v Rusku tak rostou obavy o budoucnost. Seznam Zprávám to v rozhovoru potvrdila tamní LGBTQ+ aktivistka Maria, která se kvůli obavám o svou bezpečnost rozhodla vystupovat pouze pod křestním jménem. Domnívá se, že si teď bude muset dávat pozor na každý svůj krok, jinak rychle skončí ve vězení.

„Uvědomila jsem si, že jakýkoliv můj neopatrný čin se mi může šeredně vymstít. I vyučující na univerzitě mě mohou udat za to, že mám na batohu připnutou duhovou vlaječku,“ popsala Ruska, kterou v minulosti několikrát zbili za to, že se na ulici líbala s dívkou. Teď doufá, že rychle našetří peníze a po dokončení studia konečně Rusko opustí.

Jak na čtvrteční rozhodnutí ruského nejvyššího soudu nahlížíte?

Rozhodnutí nejvyššího soudu je strašné, nehorázné a jednoduše v rozporu s lidskými právy. Do poslední chvíle jsem doufala, že prezident zákon zruší a řekne, že je příliš nelidský, že není správný ani v naší zemi. To se ale nestalo. Nevím, jak se naše životy budou v dohledné době vyvíjet, je to velmi děsivé.

O situaci LGBTQ+ lidí v Rusku:

  • V roce 2013 přijal Kreml první zákon omezující práva LGBTQ+ lidí, známý jako zákon o „homosexuální propagandě“, který zakazuje jakoukoli veřejnou podporu „netradičních sexuálních vztahů“ mezi nezletilými.
  • V roce 2020 ústavní reformy prosazené prezidentem Vladimirem Putinem, které měly prodloužit jeho vládu o další dvě funkční období, obsahovaly také ustanovení o zákazu manželství osob stejného pohlaví.
  • Po vyslání vojsk na Ukrajinu v roce 2022 Kreml zesílil kampaň proti západním „pokleskům“. V témže roce byl přijat zákon zakazující propagandu „netradičních sexuálních vztahů“ mezi dospělými, který rovněž fakticky zakazoval jakoukoli veřejnou podporu LGBTQ+ osob.
  • Další zákon přijatý v roce 2022 zakázal úřední změnu pohlaví i „lékařské zákroky zaměřené na změnu pohlaví osoby“.

Do jaké míry podle vás nová opatření ovlivní každodenní život LGBTQ+ lidí?

Život queer lidí v Rusku se hodně změní. Doslova před pár lety se zdálo, že se země vyvíjí a dříve či později vláda nikoliv zrovnoprávní, ale začne s námi zacházet s větším respektem. Vypadalo to, že zákon o LGBT propagandě jednoho dne zmizí. Naneštěstí se to ale jenom zhoršilo.

Kvůli tomuto zákonu samozřejmě nebude v této zemi méně queer lidí. Všichni budeme ještě více potichu. Konečně nás umlčeli a odepřeli nám právo na pouhou existenci.

Bojíte se, že rozhodnutí nejvyššího soudu vyústí v intenzivnější zatýkání a stíhání?

Je velmi děsivé představit si, na kolik aktivistek, které znáte, nyní narazíte. Kolik úžasných mladých lidí skončí na policii a pak ve vězení. Dosud jsme nebyli chráněni a nemohli jsme se vyhnout zadržení ze strany policie, teď nás má ale stát v hrsti.

Snaží se lidé proti zpřísňování pravidel protestovat?

Pokud vím, v mém městě se žádné protesty nechystají. Každý se až příliš bojí. Všichni jsme velmi vystrašení a je pro nás velmi těžké mlčet. Nyní můžeme velmi lehce skončit ve vězení, i když neuděláme nic nelegálního.

Pokud úřady na našich sociálních sítích najdou v některých zapomenutých příspěvcích jakoukoliv zmínku o LGBT nebo emotikon duhy či LGBT vlajky, budou to považovat za projev extremismu.

Více o rozhodnutí ruského nejvyššího soudu:

Ruský nejvyšší soud vyhověl žádosti ministerstva spravedlnosti o zákazu „mezinárodního LGBT hnutí“ jako „extremistické organizace“.

Co má Rusko na mysli „LGBT hnutím“, není přesně jasné. Zřejmě má jít o iniciativy za práva leseb, gayů, bisexuálů, trans a dalších queer lidí.

Máte strach z toho, jaké dopady může mít čtvrteční rozhodnutí na váš život?

Samozřejmě to můj život hodně ovlivňuje. I když jsem až do čtvrtka žila v celkem poklidné bublině plné pozitivně naladěných lidí, je pro mě velmi těžké o čemkoliv mluvit, aniž bych si například uzavřela svůj instagramový profil.

Pokusila jsem se dát do pořádku své účty na sociálních sítích tím, že jsem si skryla svůj facebookový a instragramový účet. Uvědomila jsem si, že jakýkoliv můj neopatrný čin se mi může šeredně vymstít. I vyučující na univerzitě mě mohou udat za to, že mám na batohu připnutou duhovou vlaječku.

Nevím, co by se stalo, když bych potkala někoho, kdo bude proti mně a dozví se o mojí sexualitě. Je velmi lehké vykonstruovat případ. I když budu opatrná, jak jen mohu, vždycky se může stát něco, kvůli čemu půjdu do vězení.

Přemýšlíte o tom, že byste Rusko opustila?

V dohledné době bohužel nebudu moci zemi opustit. Minulý rok jsem měla dokončit studium angličtiny a španělštiny na univerzitě, ale vzala jsem si roční pauzu kvůli práci. Takže minimálně ještě dva roky se odsud nebudu moct hnout.

A není to tak, že za ty dva roky budu moci okamžitě kamkoliv odjet. Musím o tom pečlivě přemýšlet a našetřit si dostatek peněz, a to nevím, kdy zvládnu. Moc doufám, že se mi hned po promoci podaří uzavřít dohodu s nějakou zahraniční společností, abych se dostala pryč ze země.

Dřívější rozhovor s ruskou LGBT aktivistkou:

Seznam Zprávy s ruskou LGBT aktivistkou Marií mluvily téměř přesně před rokem, po tom, co ruský prezident Vladimir Putin podepsal novelu zákona, která zakazuje propagovat „netradiční sexuální vztahy“.

Mluvila tehdy například o tom, že má strach z toho, že se kvůli novému zákonu dostanou do problémů ti nejhlasitější ruští aktivisté za práva sexuálních menšin. A ruská společnost se kvůli zpřísnění zákazu takzvané propagace homosexuality stane naštvanější a roztříštěnější.

Myslíte si, že další zpřísnění pravidel povede k hromadnému exodu LGBTQ+ lidí z Ruska?

V posledních dvou letech zemi hodně z nich opustilo a teď se samozřejmě očekává další vlna emigrantů. Nevím, jaká síla je nyní zapotřebí k útěku. Všichni jsou vyprahlí a vyčerpaní válečnou situací, jednoduše unavení.

Jak na rozhodnutí nejvyššího soudu reaguje běžná ruská společnost?

Myslím, že masy se o něj nezajímají. Jako by se pro ně nic nezměnilo. Progresivní lidé jsou ale samozřejmě naprosto zděšeni a snaží se nám poskytovat podporu.

Reklama

Související témata:

Doporučované