Hlavní obsah

Video: Čečenci ukázali, jak bojují za ruskou věc na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na svém kanálu na síti Telegram zveřejnil záběry čečenských jednotek na Ukrajině. Video: AP

 

Reklama

Čečenský vůdce a přítel prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov tvrdí, že je na Ukrajině. Na svém kanálu na síti Telegram v úterý vyvěsil další videa, která ukazují jeho jednotky na ukrajinské půdě.

Článek

Na přítomnost autoritářského vůdce Čečenska na Ukrajině upozornil před dvěma dny britský The Guardian s tím, že Kadyrov své videoposelství natáčel na letišti v Hostomelu poblíž Kyjeva, které ruské síly obsadily v prvních dnech ofenzivy.

Sám Kadyrov od té chvíle zveřejnil několik dalších ukázek dokládajících přítomnost čečenských bojovníků na Ukrajině.

Na prvním z nich je vidět jeho blízký přítel Adam Delinchanov s dalšími vojáky u přístavního města Mariupol, kde probíhají těžké boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými invazními jednotkami.

V té době zapojení čečenských bojovníků ověřila a ve své zprávě popsala agentura AP.

Delinchanov během druhé čečenské války přešel na stranu Ruska a v současnosti je poslancem ruské Státní dumy. Kadyrov ve svém příspěvku prohlásil, že přístavní město bude brzy obsazeno. „Mariupol bude v nejbližší budoucnosti zcela vyčištěn od banderovců a šajtánů. Oznámil to můj drahý bratr Adam Delinchanov.“

Na druhém videu je pak vidět místnost se skupinou vojáků, kteří mluví o svých činech na Ukrajině. Za nimi visí na zdi vlajka s podobiznou bývalého čečenského vůdce a Kadyrovova otce Achmada.

„Tady je video, které poslal můj drahý bratr Hussein Mezhidov. Po dni plném bojů se muži dělí o své zkušenosti,“ uvedl k tomu Kadyrov. U videa však není uvedeno, o jakou oblast jde, ani jakého data byly záběry pořízeny. Ověřit jejich autenticitu tak není možné.

Podle odborníků mají čečenské jednotky bohaté zkušenosti s válčením ve městech.

„Úroveň jejich přípravy nepřekračuje schopnosti jiných speciálních jednotek, ale umožňuje jim vést boj v ulicích měst,“ řekl pro ruský web Vzglad – Dělovaja Gazeta například běloruský vojenský expert Alexandr Alesin.

Na Ukrajině působili čečenští vojáci od prvních dnů invaze. Jednotka čečenských elitních bojovníků pronikla na počátku invaze do Kyjeva, kde měla údajně zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Akci se podařilo ukrajinský tajným službám zmařit a útočníky zlikvidovat. Zahynul přitom údajně i velitel jednotky, generál Magomed Tušajev. Oznámil to šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované