Hlavní obsah

Video: Hřib po výbuchu nad továrnou u Moskvy

Bez komentáře: Výbuch ve městě Sergijev Posad severovýchodně od Moskvy.Video: twitter/bayraktar_1love

 

Reklama

aktualizováno •

Výbuch zasáhl sklad výbušnin u továrny, která sama sebe označuje za klíčového dodavatele optických zařízení pro ruské bezpečnostní složky.

Článek

Velká exploze ve středu zasáhla areál opticko-mechanického závodu Zagorsk ve městě Sergijev Posad asi 50 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Informovala o tom dopoledne státem řízená agentura Ria Novosti s odkazem na zdroj z úřadu pro mimořádné situace.

Třicet lidí skončilo se zraněními v nemocnici, z toho šest na jednotce intenzivní péče, dalších 26 muselo vyhledat lékařskou pomoc, ale jejich stav nevyžadoval hospitalizaci. Oznámil to gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov.

Státní agentura TASS později s odkazem na svůj zdroj v jedné z nemocnic v Sergijev Posadu napsala, že jeden z hospitalizovaných svým zraněním podlehl.

Agentura Ria zprvu psala, že příčinou exploze bylo „porušení pravidel technologického procesu“. To pak pro TASS potvrdil předseda výboru Státní dumy pro výstavbu Sergej Pachomov.

Ruský vyšetřovací výbor zodpovědný za vyšetřování závažnějších zločinů zahájil vyšetřování kvůli „porušení pravidel průmyslové bezpečnosti pro zařízení s rizikovou výrobou“, píše exilový server The Moscow Times (MT). Zasahující složky prý vyloučily, že by explozi způsobily drony, jak se úvodu spekulovalo.

Trhliny v obraně Moskvy

Dva dronové útoky na Moskvu v rozpětí tří dnů. A v obou případech se bezpilotní stroj trefil do jednoho věžáku, kde sídlí ruská ministerstva.

Úřady kvůli výbuchu evakuovaly celý areál továrny i její okolí. Později upřesnily, že exploze nastala ve skladu výbušnin, který přiléhá k továrně Zagorsk, ale přímo k ní nepatří.

Společnost, které závod patří, na svých webových stránkách píše, že je předním vývojářem a výrobcem optických a elektrooptických zařízení pro bezpečnostní složky, průmysl i zdravotnická zařízení, píše Ria.

MT mezi jejími výrobky zmiňují například přístroje pro noční vidění. ČTK pak uvádí optiku střelných zbraní (puškohledy) nebo zařízení sloužící k navádění střel a raket.

Majitele skladu výbušnin státní média podle MT identifikovala jako firmu Piro Ross, která v minulosti dostala několik upomínek kvůli porušování bezpečnostních pravidel. V dubnu údajně požádala o bankrot. Ředitel společnosti Sergej Čankajev ale tuto vyšetřovací verzi odmítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované