Hlavní obsah

Video: Jasný důkaz. Izraelci objevili pod nemocnicí tunel dlouhý 55 metrů

Bez komentáře: Izraelská armáda zveřejnila záběry tunelu u největší nemocnice Šífa v Pásmu Gazy. Podle armády to dokazuje, že Hamás měl pod nemocnicí své zázemí. Video: twitter/IDF

 

Reklama

Izraelská armáda zveřejnila záběry z podzemí nemocnice Šífa v Pásmu Gazy, kde nalezla tunel dlouhý 55 metrů, o kterém se domnívá, že ho využívalo radikální hnutí Hamás.

Článek

Na záběrech ze 16. a 17. listopadu, které za pomoci techniky pořídila izraelská armáda (IDF), je vidět tunelová šachta dlouhá asi 10 metrů, kterou vede točité schodiště do ústí 55 metrů dlouhého tunelu.

V podzemí jsou vidět elektrické dráty, které končí u obrněných dveří odolných proti výbuchu s malým otvorem, kterým lze střílet ze zbraní. IDF tvrdí, že se za dveře prozatím nedostala, píše na svých stránkách britský deník The Guardian.

„Tento druh dveří používá teroristická organizace Hamás, aby zabránila vstupu našich jednotek do svých velitelských stanovišť a podzemních struktur,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení.

Americký list The New York Times ověřil, že obě videa byla natočena v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy.

Investigativní účet na síti X „GeoConfirmed“, jehož data využívá investigativní organizace Bellingcat či Centrum informační odolnosti, na základě analýzy záběrů identifikoval místo, kde video vzniklo. I podle něj záběry pocházejí z okolí nemocnice Šífa.

Reportéři z The New York TimesCNN za doprovodu IDF zmíněné šachty, které se v neděli objevily na armádní záběrech, navštívili. I oni potvrdili pravost záběrů.

Izraelští rukojmí

Izraelský válečný kabinet se znovu sešel k poradě o tom, jak osvobodit více než dvě stovky rukojmích Hamásu. Vláda Benjamina Netanjahua je ale rozdělená v tom, jakou tomuto cíli dát prioritu.

Izraelské síly poprvé vstoupily do rozsáhlého komplexu nemocnice Šífa před pěti dny s tvrzením, že jej militantní skupina Hamás využívala jako velitelské centrum. Izrael proto komplex označil – navzdory mezinárodnímu protestu (více zde) – za klíčový cíl.

Objevení tunelu podle armády dokazuje tvrzení izraelských tajných služeb, že Hamás měl pod nemocnicí své zázemí, píše server The Times of Israel.

„Musíme zbourat podzemní zařízení, které jsme našli. Myslím, že vedení Hamásu je tímto nálezem pod velkým tlakem,“ řekl mluvčí IDF Daniel Hagari. Bourání tunelu podle něj zabere čas, protože je nutné postupovat hlavně s ohledem na bezpečí vojáků.

Rozsáhlá síť tunelů v Gaze

Izraelská operace nebude jen pozemní, ale i podzemní. Právě tzv. „Gaza metro“, tedy rozsáhlá síť tunelů, bude představovat jednu z největších výzev. Teroristé z Hamásu jí protkali celou Gazu a civilní budovy používají jako štíty.

Zveřejněné záběry jsou zatím nejpřesvědčivějším důkazem, který izraelská armáda nabídla, že pod nemocnicí může být síť tunelů.

Pro pořádek: Neprokazují, že pod největší nemocnicí v Gaze je velitelské středisko, ale ukazují, že pod komplexem vede tunel. Hamás opakovaně popírá, že pod nemocnicí Šifa existuje síť tunelů.

Reklama

Doporučované