Hlavní obsah

Video: Kolona polských obrněnců zamířila k hranici s Běloruskem

Bez komentáře: Vojenská kolona míří k běloruským hranicím.Video: twitter/sentdefender

 

Reklama

Varšava posiluje východní hranici země. Reaguje na vojenské cvičení Vagnerovy skupiny s běloruskou armádou nedaleko hranic s Polskem.

Článek

Polská armáda v pondělí zveřejnila záběry vojenské kolony mířící k východní hranici země. Jižně od města Brest na jihozápadě Běloruska, blízko hranice s Polskem, probíhá cvičení běloruské armády s ruskou žoldnéřskou Vagnerovou skupinou. Varšava tak na manévry reagovala.

Minulý týden polský ministr obrany Mariusz Błaszczak oznámil, že k hranicím se kvůli posílení ostrahy přesunou vojáci z 12. štětínské mechanizované divize a 11. lubušské pancéřové kavalerie.

„Již několik dní je v Podleském vojvodství rozmístěno více než tisíc vojáků a téměř 200 kusů techniky. Probíhá operace „bezpečné Podlesí“. Je to ukázka připravenosti ozbrojených sil na potenciální hrozby a rozvoj vojenských schopností,“ uvedl v pondělí k videu na twitteru polský generální štáb.

Po krátké vzpouře vagnerovců na konci června se přinejmenším část členů skupiny Jevgenije Prigožina měla přesunout právě do Běloruska. Jaký je hlavní důvod a cíl pobytu žoldnéřů v zemi, ale prozatím není jasné.

Více o přítomnosti vagnerovců u polských hranic

Takzvaná Vagnerova skupina začala s Bělorusy cvičit u hranic s Polskem, informovalo běloruské ministerstvo obrany. Varšava dění u hranic monitoruje. Už v týdnu navýšila u hranic počty svých vojáků.

Reklama

Doporučované