Hlavní obsah

Video: Kyjev označil volby na okupovaných územích za nelegitimní ostudu

Průběh voleb v Rusku a na dočasně okupovaných územích Ukrajiny. Video: AP

 

Reklama

Mezi 8. a 10. zářím se v Rusku otevřou volební místnosti mimo jiné také na dočasně okupovaných územích Ukrajiny. Lidé své hlasy odevzdávají pod dohledem vojáků a v některých případech jsou nuceni k volebním urnám dorazit.

Článek

Ruská federace mezi 8. a 10. zářím naplánovala uspořádat volby v dočasně okupovaných oblastech na území Ukrajiny. Ukrajinci volby považují za nelegitimní. Informovala o tom Ukrajinska Pravda.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba volby označil za „ostudu“ s tím, že nejde o legální proces. Negativně vnímá, že všichni kandidáti jsou buď proruští, nebo Rusové a že guvernéři jsou speciálně vybráni Kremlem. Voliči odevzdávali své hlasy často v přítomnosti vojáků, kteří na „správnost“ procesu dohlíželi.

Ukrajinští politici varovali ty, kdo se voleb zúčastní. Několik z nich oznámilo, že každý, kdo se voleb účastní, bude v budoucnosti potrestán. Rada Evropy odsoudila volby s tím, že se jedná o jasné porušení mezinárodního práva, napsala BBC. Jediný problém u této instituce je ten, že Ukrajina je jejím členem, ale Rusko ne. Tím se její rozhodnutí snižuje pouze na doporučení, neexistuje však způsob, jak ho vymáhat.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken také volby kritizoval. Označil je za ostudné a nelegitimní, protože jde o dočasně okupovaná území. Jeho slova vyvolala reakci Moskvy, podle níž se Spojené státy nemají míchat do interních záležitostí Ruska.

Volby se mimo jiné konají na dočasně okupovaných územích Doněcké, Luhanské, Záporožské, Chersonské oblasti a na dočasně okupovaném Krymu. Tato území dohromady tvoří okolo 15 % celkové rozlohy Ukrajiny.

Na ruských sociálních sítích se objevily záznamy a fotografie, jak volby probíhají před a uvnitř volebních místností. Tavrija, prokremelské médium, jež bylo založené krátce po obsazení Chersonské oblasti, zveřejnilo video, na kterém před volební místností zpívají vybraní umělci. Ve volební místnosti na internátu v Novokuzněcku rozdávali dokonce občerstvení.

Po celém zemi se úřady snažily uměle navýšit volební účast. Ve Voroněži autobusy přivezly do volebních místností studenty ekonomicko-právního institutu. V oblasti se ale dá volit elektronicky.

V dalších regionech zaměstnanci ve veřejných službách obdrželi zprávu s pokyny, že mají hlasovat pro stranu Jednotné Rusko, která je loajální prezidentovi Vladimiru Putinovi. Svou účast ve volbách potvrzují přes mobilní telefon kliknutím na geolokační funkci, jež funguje až 50 metrů od volební místnosti, informoval web Važnyje Istorii.

Následně také ruská opoziční média upozornila na porušování volebních pravidel, v některých místnostech se například objevily nezapečetěné nebo průhledné hlasovací urny.

Volební komise oznámila, že volební účast v Chersonské oblasti přesáhla 50 % a v Doněcké oblasti 40 %, v Záporožské 28 %. Jde o mnohem větší číslo než v ruských regionální volbách v minulých letech, a to i přesto, že Rusko neovládá celé oblasti.

Podle BBC na místě nejsou ani nezávislí mezinárodní pozorovatelé, kteří by průběh hlídali. Podle „exilového“ starosty Melitopolu Ivana Fedorova jsou volby „bezcenné a ilegální“. Tvrdí, že někteří z voličů nebyli ani obyvateli oblasti a že někteří přišli odvolit dokonce ze Sibiře. Agentuře AP řekl, že okupační úřady ve městě zavedly speciální bezpečností opatření, a tím volební den připomínal den ve vězení.

Uvězněný opoziční politik Alexej Navalnyj vyzval ruské občany, aby v co největším počtu hlasovali proti kandidátům Jednotného Ruska, jak informoval ruský opoziční web Meduza. „Jděte k volbám, abyste Jednotnému Rusku způsobili co největší škody,“ řekl z vězení.

Reklama

Doporučované