Hlavní obsah

Video: Malý dron způsobil velký třesk. Zlikvidoval hromady ruských min

Bez komentáře: Ukrajinští sapéři zlikvidovali pomoci dronu ruské miny. Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Součástí útočících ukrajinských jednotek jsou speciální oddíly, které čistí území při ofenzivních akcích. K odminování používají klasické metody, ale i bezpilotní letouny, jak ukazuje video, jímž se pochlubily.

Článek

Ukrajinské ministerstvo obrany na svém twitterovém účtě ukázalo, jak se dají ničit miny pomocí dronu. Autenticita záběrů ale nelze v době války bezprostředně nezávisle ověřit.

Bezpilotní letoun 72. mechanizované brigády, která v poslední době operovala v okolí Vuhledaru v Doněcké oblasti, na záběrech mapuje nepřátelské území. Během toho odhaluje haldu min a následně na ně shodí výbušninu.

Exploze je tak mohutná, že zasáhne samotný bezpilotní stroj. Jak je poté vidět z dalšího dronu, který akci točí z bezpečné vzdálenosti, výbuch a dým se daly spatřit z širokého okolí.

„Ve válce nejsou žádné maličkosti. I malý bezpilotní letoun může způsobit velký třesk,“ uvedlo v příspěvku ministerstvo obrany.

Ukrajinské armádě se v předchozích ofenzivách osvědčila taktika shaping operation (podpůrné operace, pozn. red.). To znamená, že ničí logistické objekty jako sklady, objekty velení, shromaždiště vojáků v týlu nepřítele, radary, dělostřelecká postavení atd.

Zprávy z bojiště

I když má ukrajinská protivzdušná obrana dobré výsledky, údery do týlu ji stále nutí držet velkou část nejlepšího vybavení daleko od fronty.

Ukrajina má v osvobozených regionech dlouhodobě problém s nastraženými minami, jež tam rozmisťují ustupující ruské jednotky. Nebezpečí tak nehrozí jen postupujícím ukrajinským vojákům, ale i civilistům, kteří se vrací zpět na osvobozené území.

Miny představovaly nebezpečí i po protržení Kachovské přehrady na začátku června. Ukrajinské ministerstvo obrany tehdy uvedlo, že by voda vyplavená v důsledku zničení přehrady mohla „přinést ruské miny do zaplavených osad“ (více zde).

Z jednoho minového pole, které leží na známém místě a kde jsou miny umístěny ve standardní hloubce, se mohly výbušniny dostat do dalších oblastí postižených záplavami.

Reklama

Doporučované