Hlavní obsah

Video: Na Floridě je taková zima, že ze stromů padají leguáni

Bez komentáře: Kvůli nezvykle chladnému počasí na Floridě padali ze stromů leguáni. Mrazivé počasí potrápilo i tamní zemědělce, kterým pomrzla úroda.Video: AP

 

Reklama

Chladné počasí nepotrápilo o víkendu jenom obyvatele severovýchodu USA, ale i jindy slunnou Floridu na jihu země. Teplota u Miami dosáhla pouhých tří stupňů Celsia, což je v oblasti nejméně za posledních 12 let.

Článek

Zimní podmínky narušily život floridských leguánů, kteří si za běžných okolností lebedí v korunách stromů. Při nízkých teplotách ale omezí životní funkce a padají ze stromů k zemi, píše agentura AP.

Teploty blížící se bodu mrazu jsou na Floridě, v celoročně nejteplejším státě USA, vzácné. Zemědělci proto museli kvůli víkendovému počasí ochránit úrodu citrusů, jahod a rajčat.

Leguáni se žádné pomoci v chladném počasí nedočkají – ale nejspíš ji ani nepotřebují.

Tento invazivní druh si život ve sluncem zalitém státě oblíbil, když však teplota klesne pod čtyři stupně Celsia, nastane u nich jakási hibernace, píše AP. Ještěři pak spadnou k zemi. Většinou je pak probudí teplo slunečních paprsků, když se počasí umoudří.

Zooložka Stacey Cohenová, odbornice na plazy ze zoo v Palm Beach na Floridě, upozornila v rozhovoru pro televizní stanici WPBF, že většina plazů pravděpodobně toto období hibernace přežije. Další mrazivé teploty však mohou být hrozbou pro jejich přežití, řekla Cohenová a poukázala na prudký nárůst mrazů v roce 2010, který vyhubil velké množství jejich populace, píše britský deník The Guardian.

„Chlad je pro jejich život velmi nebezpečná věc, protože jsou z částí Střední a Jižní Ameriky blízko rovníku, kde je po celou dobu teplo,“ dodává v rozhovoru.

Národní meteorologická služba (NWS) o víkendu ve městě West Palm Beach na březích Atlantiku naměřila okolo tří stupňů Celsia. V severněji položeném přímořském městě Vero Beach teplota spadla těsně pod bod mrazu a vyrovnala tak rekord z roku 1978.

Reklama

Související témata:

Doporučované