Hlavní obsah

Video: Námořní dron vážně poškodil ruský tanker. Ten byl na sankčním seznamu USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Video z pohledu námořního dronu, který zasáhl ruský tanker. Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

aktualizováno •

Zasažený tanker SIG údajně dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Plavidlo podle tvrzení ukrajinské strany není schopno plavby.

Článek

Námořní dron v noci na sobotu v Kerčském průlivu zasáhl ruský tanker SIG. Stroj, který je dlouhodobě jedním z nejvýkonnějších tankerů v Rusku, podle dostupných informací utrpěl značné poškození a zdá se, že není schopen pokračovat v plavbě.

Neoficiální účet napojený na ukrajinskou armádu na sociálních sítích zveřejnil záběry, na kterých je možno útok dronem pozorovat. „SBU v noci na dnešek vyhodila do povětří velký ruský tanker SIG, který převážel palivo pro ruské vojáky. Podle našich zdrojů v SBU byla speciální operace provedena podle klasického scénáře: pozemní dron a 450 kilogramů TNT,“ uvedl na twitteru obvykle dobře informovaný účet Operativno ZSU .

Že útok zosnovala ukrajinská kontrarozvědka SBU, potvrdily i zdroje britské BBC nebo agentur Reuters a AP z ukrajinských bezpečnostních složek. Ukrajince viní i Moskva a slibuje odvetu.

Rovněž se objevily fotografie ukazující zčásti zatopený tanker, a to včetně strojovny. Jejich pravost ovšem nelze ověřit.

Podle ruské státní agentury TASS tanker utrpěl trhlinu v oblasti strojovny. Agentura se odvolává na ruské úřady. Palivo podle ní z lodi ale neuniká a plavidlo „stále pluje na hladině, ačkoli byla strojovna poškozena“. O poškození lodi se zmínila i agentura Interfax, podle níž bylo na palubě 11 lidí a nikdo nebyl zraněn.

„Tanker SIG má díru ve strojovně poblíž čáry ponoru na pravoboku, podle předběžného hodnocení v důsledku útoku námořního dronu,“ uvedla v sobotu brzy ráno ruská Federální agentura pro námořní a říční dopravu a dodala, že nedošlo k žádným obětem.

Kam směřuje ukrajinská protiofenziva

ANALÝZA. Ukrajinci se po dvou měsících útoků dostali zhruba na úroveň první ruské obranné linie. Původní plán, tedy prolomit ruskou obranu takzvaným vševojskovým bojem, zjevně nevyšel. Kyjev se proto zřejmě vrací k tomu, co umí.

Vladimir Rogov, Ruskem dosazený úředník v jihoukrajinské Záporožské oblasti, podle webu The Guardian ale uvedl, že několik členů posádky lodi bylo při útoku zraněno rozbitým sklem. Na telegramu napsal, že výbuch na lodi byl viditelný z pevniny, z blízkosti Krymského mostu.

Ukrajinská agentura Ukrinform již dříve popisovala, že zasažený tanker SIG údajně dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA.

Plavidlo není civilní, nýbrž vojenské, a podléhá tak zákazu ukrajinského ministerstva obrany týkajícího se přepravy vojenského nákladu, uvedla agentura ČTK. Tanker podle ní připlul do oblasti z Turecka.

Agentura Reuters informovala o explozích, které bylo slyšet poblíž Krymského mostu, jenž spojuje anektovaný ukrajinský poloostrov s pevninským Ruskem. Zřejmě souvisely s útokem na tanker. Most poškozen není, provoz na něm byl ale na několik hodin přerušen.

Aktualizace: Opravili jsme nesprávnou identifikaci twitterového účtu, který informoval o zásahu tankeru. K útoku se Kyjev oficiálně nepřihlásil, jedná se pouze o informace od anonymních zdrojů. Za nepřesnosti se omlouváme.

Reklama

Doporučované