Hlavní obsah

Video: Německý veletok vysychá. Nízká hladina odhalila i hladové kameny

Bez komentáře: Německý veletok Rýn dlouhodobě sužuje sucho. Na některých místech se teď objevují i hladové kameny. Video: AP

 

Reklama

Hladina Rýna stále významně klesá. V klíčovém úseku u města Emmerich na hranici s Nizozemskem se ocitla pod nulou vodočetné latě, tedy pod bodem, který bývá umístěn pod dlouhodobě nejnižším naměřeným stavem.

Článek

Dlouhotrvající sucho na německých tocích komplikuje dodávky uhlí a dalších energetických surovin, neboť lodě nemohou plout plně vytížené, uvádí agentura AP. A právě vysychající Rýn je pro Německo důležitou dopravní tepnou.

Za pomyslné nejužší hrdlo lodní dopravy na středním a dolním toku Rýna označuje Spolková správa vodních cest (WSV) úsek u městečka Kaub nedaleko Koblence, kde ve středu dopoledne vodočetná lať ukazovala výšku hladiny na 34 centimetrech.

To bylo proti úterý o dva centimetry více, nadále je však tato hodnota kritická. Nejnižší hodnotu zde naměřili v roce 2018, kdy hladina klesla na pouhých 25 centimetrů. Pro lodní dopravu je tak Kaub klíčový, neboť určuje, jak moc mohou být lodě vytíženy.

WSV poznamenává, že vodočet neznamená skutečnou hloubku řeky, protože nula na takové stupnici je jen předem zvolený pevný bod, který bývá umístěn pod dlouhodobě nejnižším naměřeným vodním stavem. Klíčová je proto hloubka plavební dráhy, která v Kaubu při 34 centimetrech na vodočtu činí 1,46 metru.

U města Emmerich na hranici s Nizozemskem se vodočet dostal dokonce do záporu, ve středu dopoledne ukazoval minus jeden centimetr. Plavební dráha zde ale i tak má za takového stavu hloubku 1,95 metru.

Rýn je tak stále splavný, lodě ale v různých částech musí respektovat omezení. Například být kvůli zachování nízkého ponoru naložené jen na dvě třetiny kapacity.

Nejsušší léto v Evropě

Podívejte se na fotografie z letošního sucha v Evropě.

Podle správce povodí WSA Rhein nejsou vyhlídky příznivé. V příštích dnech se sice očekávají srážky, které dočasně hladinu Rýnu zvýší. Nebude to však trvalé. „Předpověď na 14 dní naznačuje, že hladina vody stoupne do konce příštího týdne o 50 cm, nebo více. Po této vlně dešťů však vzestup odezní,“ uvedl úřad.

Letošní extrémní sucho odhalilo na několika místech Německa takzvané hladové kameny, které se ukrývají pod hladinou řek. Ty sloužily v minulosti k zaznamenávání nízkých stavů vod. Některé z nich obsahují nápisy, které varují před suchem, píše německý deník Der Spiegel.

V Čechách se nejznámější hladový kámen nachází v Děčíně a je na něm nápis: „Uvidíš-li mě, zaplač.“

Reklama

Doporučované