Hlavní obsah

Video: Odolají vážným výbuchům. Obrněná vozidla Wolfhound jsou na Ukrajině

Bez komentáře: Ukrajinská armáda se zacvičuje na britských obrněných vozech Wolfhound.Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Britské obrněné vozy Wolfhound už operují na Ukrajině. Na sociálních sítích se objevily první záběry, kde s nimi cvičí ukrajinská armáda.

Článek

Na konci dubna oznámil britský premiér Boris Johnson, že se ukrajinští vojáci učí v Británii zacházet s moderními obrněnci. Na Ukrajinu se měli vrátit společně se zásilkou 120 obrněných vozů Wolfhound a Mastiff. Velká Británie prozatím dodala na Ukrajinu nejméně 14 Wolfhoundů.

První doložené záběry o působení této techniky na Ukrajině zveřejnil twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, který mapuje události na frontě. Je na nich vidět britský obrněnec s těžkým kulometem Browning M2HB .50 a ukrajinští vojáci, kteří se na stroji zacvičují.

Britská vozidla poskytují zvýšenou ochranu proti výbuchům a jiným nastraženým náložím. Dokážou zajistit bezpečnost posádky i v případě, že pod vozidlem vybuchne několik kilogramů trhaviny. Pro většinu vojenské techniky by to znamenalo těžké poškození nebo dokonce zničení.

Odolnost jim umožňuje spodní část speciálně tvarovaná do V, což podporuje rozptýlení energie výbuchu, ke kterému dojde pod vozidlem. Stroj má rovněž speciální pneumatiky, které se dají použít i po výbuchu nebo průstřelu. Z boku ho chrání sítě odolné proti střelám z raketových granátometů.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované