Hlavní obsah

Video: Rodiny unesených Izraelců pochodují na Jeruzalém

Bez komentáře: Příbuzní izraelských rukojmích držených v Pásmu Gazy zahájili pětidenní pochod z Tel Avivu do Jeruzaléma.Video: AP

 

Reklama

Příbuzní unesených Izraelců už týdny kritizují vládu Benjamina Netanjahua, že se dostatečně nesnaží zajistit propuštění jejich blízkých. Teroristé drží v Pásmu Gazy podle izraelských odhadů přes 240 lidí.

Článek

„Dostaneme je zpátky.“ S tímto heslem vyrazili v úterý z Tel Avivu na protestní pochod příbuzní víc než 240 izraelských rukojmích držených palestinskými teroristy v Pásmu Gazy. Během pěti dnů chtějí dorazit do Jeruzaléma a demonstrovat před sídlem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Rodiny mají dojem, že je vláda židovského státu už dávno opustila a nedělá dost pro osvobození jejich blízkých. Hnutí Hamás zatím propustilo pouze čtyři unesené Izraelky, jednu vojačku osvobodila izraelská armáda.

„Nevím, jestli si dokážete představit, jaké to teď pro mě jako matku je. Nemůžu pro své dítě udělat vůbec nic,“ řekla před začátkem pochodu podle deníku Times of Israel Shelley Šem Tovová. Teroristé v Pásmu Gazy zadržují jejího jedenadvacetiletého syna Omera.

„Ztrácíme lidi,“ pokračovala v slzách a připomněla osud rodiny Marcianových, která se v úterý dozvěděla, že jejich dcera Noa v zajetí zemřela. Hamás v noci zveřejnil video, na němž vojačka mluvila na kameru. Přidal k němu záběry jejího mrtvého těla.

Účastníci vyzývají kabinet, aby začal něco dělat. Zároveň ho viní z toho, že nezajistil bezpečnost Izraelců. „Bydlel jsem v kibucu celý život a vždy jsem věřil, že je to bezpečné místo k životu, klidné,“ vysvětloval na zahájení pochodu Juval Haran.

Expert o izraelských snahách o osvobození rukojmích:

„Víme, že v Gaze je 240 potenciálních rukojmích, nevíme však, kolik z nich je už po smrti, kteří z nich například zemřeli při izraelském bombardování, nevíme, jestli byl někdo z nich do Gazy odtažen nemocný nebo zraněný a krátce nato zemřel, ani to, kolik lidí zemřelo již v Izraeli, ale jejich těla dosud nebyla identifikována,“ uvedl v rozhovoru pro SZ britsko-izraelský bezpečnostní analytik Rob Geist Pinfold.

„Před 39 dny se tento můj sen roztříštil. Před 39 dny se naplnily naše nejhorší noční můry,“ dodal podle deníku muž, který přežil masakr v kibucu Be’eri a v Gaze zůstává sedm jeho příbuzných. Nechápe, jak je možné, že po tak dlouhé době rukojmí zůstávají v Pásmu Gazy.

Americký deník Washington Post v pondělí napsal, že Izrael a Hamás se blíží dohodě o propuštění části izraelských rukojmích. List se odvolával na nejmenovaného vysoce postaveného představitele židovského státu. Hamás zase v pondělí nabídl propuštění 70 žen a dětí výměnou za pětidenní příměří (více zde).

Trasa pochodu příbuzných je podobná většímu červencovému protestu proti kontroverzní justiční reformě prosazované izraelskou vládou. Organizátoři tehdejší demonstrace pomáhají i při současném protestu, poznamenává Times of Israel.

Reklama

Doporučované