Hlavní obsah

Video: Rusko pořádá obří vojenské cvičení u sporných ostrovů

Bez komentáře: Ruští vojáci trénují obsazení a zajištění území v rámci cvičení Tichomořské flotily.Video: AP

 

Reklama

Rusko překvapilo zahájením rozsáhlého vojenského cvičení, které má prověřit bojeschopnost Tichomořské flotily. Moskva chce námořní manévry provést i v blízkosti sporných Kurilských ostrovů v Japonském moři.

Článek

Moskva i přes zuřící válku na Ukrajině poslala vojáky a techniku na cvičení. Minulý pátek ruské agentury informovaly, že tichomořské loďstvo ruského vojenského námořnictva, které sídlí na ruském Dálném východě, bylo kvůli mimořádné prověrce bojeschopnosti flotily uvedeno do plné pohotovosti.

Celkem se v různých výcvikových prostorách do manévrů zapojilo 25 tisíc vojáků a několik stovek kusů vojenské techniky včetně 167 lodí, 12 ponorek, 89 letadel a vrtulníků, informuje agentura AP.

Agentura Interfax v této souvislosti informovala o schůzce šéfa obrany Sergeje Šojgua s prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf Kremlu si prý pochvaloval, že je Tichomořská flotila na vysoké úrovni připravenosti.

Na záběrech odvysílaných státní televizí Šojgu uvedl, že cvičení flotily zahrnuje „imitaci úderů na nepřátelské námořní skupiny“ v Tichém oceánu. „Od 18. dubna přikročíme k závěrečné fázi prověrky, během níž budou lodní úderné skupiny spolu s pobřežními raketovými divizemi cvičit raketové údery s elektronickým odpalováním,“ citovala agentura ČTK Šojgua, podle jehož slov se síly flotily po cvičení vrátí na místa svého stálého rozmístění.

Hrozí válka o Tchaj-wan?

Válka na Ukrajině nepřišla zčistajasna. Stejně tak by neměla překvapit další agrese, jež je na spadnutí. Tentokrát v Asii. Už víme, že Tchaj-wan proti Číně nebude sám. Z Ukrajiny je tak vzácný zdroj zkušeností i pro USA.

Jedním ze scénářů manévrů je i reakce na pokus protivníka o vylodění na ostrově Sachalin a na jižních Kurilských ostrovech, uvádí pak agentura AP.

V rámci cvičení budou ruské strategické bombardéry dlouhého doletu – schopné nést jaderné zbraně – „přelétávat centrální část Tichého oceánu, aby napodobily údery proti skupinám nepřátelských lodí“, jak dále dodal ministr obrany.

Cvičení začalo těsně předtím, než v neděli do Moskvy dorazil čínský ministr obrany Li Šang-fu, který jednal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Po schůzce, které se zúčastnil také Šojgu, zástupci zemí ohlásili, že jejich vzájemné vztahy vstupují do „nové éry“. Posílení vojenské spolupráce uvítali a partnerství Ruska a Číny označili za partnerství „bez hranic“ (více zde).

Japonsko podalo v pondělí proti cvičení protest. Obě země vedou dlouhodobý spor o jižní část Kurilských ostrovů Kunašir, Iturup a Šikotan a ostrůvek Habomaj. Sovětští vojáci toto území po japonské kapitulaci v roce 1945 obsadili a souostroví se připojilo k tehdejšímu Sovětskému svazu.

Reklama

Doporučované