Hlavní obsah

Video: Rusové v okolí Petrohradu rozmisťují systémy protiletecké obrany

Bez komentáře: Systém protiletecké obrany S-300 v Leningradské oblasti. Video: telegram/astrapress

 

Reklama

Zprávy o rozmístění protiletecké obrany se objevily nedlouho po útoku na plynový terminál Usť-Luga společnosti Novatek. Ten mají podle ukrajinských médií na svědomí drony ukrajinské rozvědky.

Článek

Na sociálních sítích se objevilo video, podle něhož ruská armáda rozmístila v Leningradské oblasti systémy protiletecké obrany S-300.

Záběry, které zveřejnil proruský telegramový kanál Astra, sdílel na sociální sítí X například Igor Suško, ředitel washingtonské neziskové organizace Wind of Change Research Group.

„Video, jak jedna ze souprav S-300 v Leningradské oblasti zablokovala vozovku a snažila se otočit, natočil jeden z řidičů,“ píše účet Astra.

Autenticitu nicméně nelze nezávisle ověřit. Kreml a příslušné úřady instalaci systémů nekomentují.

Mobilní systémy protivzdušné obrany S-300 jsou vyvíjené od 70. let minulého století. Dokáží detekovat a zničit balistické střely i letadla. Podle ruské armády jsou vhodné rovněž proti menším cílům, jako jsou vojenské a komerční bezpilotní letouny. Rusko je ale na Ukrajině opakovaně používalo i k úderům vůči pozemním cílům.

Útok na terminál

Server Newsweek připomíná, že zvěsti o rozmístění S-300 přicházejí jen pár dnů po útoku namířeném na plynový terminál Usť-Luga společnosti Novatek. Agentura Reuters s odvoláním na ruské zdroje napsala, že místní krátce před útokem slyšeli dron.

Na objekt pravděpodobně zaútočily drony ukrajinské rozvědky a tajné služby SBU, napsal server Ukrajinska pravda s odvoláním na anonymní zdroje z tajných služeb. O tom, že za útokem stojí SBU, píše také server RBK-Ukrajina. Oficiálně Ukrajina informace nepotvrdila, podotkla ruská redakce BBC.

Útok dronů v Rusku

Podle petrohradského serveru Fontanka bylo na obloze vidět nejméně dva drony směřující k Petrohradu před tím, než se objevily zprávy o požáru.

Úřady Leningradské oblasti uvedly, že se incident obešel bez mrtvých či zraněných, což později potvrdil i Novatek. Společnost v prohlášení informovala, že explozi způsobil „vnější faktor“. Další podrobnosti o příčině výbuchu nezveřejnila.

Ukrajina zatím ale tak hluboko v Leningradské oblasti zřejmě neoperovala. Terčem se poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu stala minulý týden ve čtvrtek. Do té doby byla nejseverněji položenou a od Ukrajiny nejvzdálenější zasaženou oblastí Pskovská oblast, která sousedí s pobaltskými zeměmi.

Reklama

Doporučované