Hlavní obsah

Video: Střela letěla devět sekund. Ukrajinský snajpr popsal rekordní zásah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z rekordního zásahu.Video: Militarnyi Videonews, Youtube.com

 

Reklama

„Čekal jsem, že už Rusové dávno vědí, čeho jsou Ukrajinci schopni. Ať sedí doma a bojí se,“ řekl novinářům osmapadesátiletý odstřelovač.

Článek

Ukrajinský snajpr Vjačeslav Kovalskij v listopadu na vzdálenost 3800 metrů zastřelil ruského důstojníka, čímž údajně překonal světový rekord.

Bývalý osmapadesátiletý podnikatel a voják ukrajinské rozvědky Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) ležel několik hodin v mrazivém počasí v úkrytu, odkud na svůj cíl zamířil.

Střela letěla po výstřelu devět sekund, než zasáhla svůj cíl: ruského vojáka.

O neuvěřitelném zásahu informovala už v listopadu například ukrajinská agentura Ukrinform, to ale ještě nebylo známo, kdo byl daným střelcem.

„Záznam byl oficiální cestou uznán,“ uvedl tehdy pro The Kyiv Post Jurij Čornomorec, někdejší odstřelovač ozbrojených sil Ukrajiny (AFU), který stále s armádou spolupracuje.

Detaily vyšly najevo až nyní, kdy deník The Wall Street Journal totožnost střelce odtajnil. „Čekal jsem, že už Rusové dávno vědí, čeho jsou Ukrajinci schopni. Ať sedí doma a bojí se,“ slyšeli od něj reportéři.

Vše se odehrálo 18. listopadu v Chersonské oblasti, když Kovalskij se svým pozorovatelem na opačném břehu Dněpru sledovali ruské vojenské postavení.

Viděli skupiny ruských vojáků, kteří řezali dřevo, podle pozorovatele ale jejich hodnosti byly příliš nízké, aby na ně stříleli. Pak se objevila další skupina vojáků a Ukrajinci si povšimli, že jedním z nich je důstojník vydávající rozkazy.

Zprávy z bojiště

Ukrajinci jsou na svém předmostí na okupovaném břehu Dněpru v nejlepší možné pozici. Každý další osvobozený kilometr jim ale ještě zkomplikuje už tak složité zásobování. Naopak pro ruskou obranu bude situace snazší.

„Musíte střílet okamžitě“

Pozorovatel laserem změřil vzdálenost, vlhkost a teplotu a pomocí speciálního softwaru a na základě meteorologických údajů dospěl k závěru, že v okolí fouká tak silný vítr, že střelu od její běžné trajektorie posune asi o 60 metrů, píše server New York Post.

Střelec si ještě předtím vyzkoušel zkušební střelu asi 300 metrů od pozorovaných pozic, kvůli špatně vypočítané rychlosti větru se ale netrefil.

„Musíte střílet okamžitě, protože vítr se neustále mění,“ popsal Kovalskij, s jakou rychlostí musí odstřelovači pracovat. Znovu nabil, zamířil a na pokyn pozorovatele vypálil.

Na zveřejněných záběrech je vidět otevřený prostor, na jehož konci stojí několik ruských vojáků, a poté následuje okamžik zásahu.

„Není šance, že by přežil,“ uvedl Kovalskij. Podle něj střela ruského vojáka zasáhla do hrudníku. Snajpr použil ukrajinskou pušku Horizon‘s Lord, která slouží speciálně pro zásahy na velkou vzdálenost.

Kovalskij překonal dosavadní rekord z roku 2017, který patřil příslušníkovi kanadských speciálních sil Joint Task Force 2. Ten zneškodnil v Iráku cíl na vzdálenost 3540 metrů. Ukrajinec ho překonal o 260 metrů.

Reklama

Doporučované