Hlavní obsah

Video: Tady se budou cvičit piloti z Ukrajiny na západních stíhačkách

Bez komentáře: Rumunské výcvikové středisko, kde se mají školit ukrajinští piloti na bojové letouny F-16.Video: EFE, AP

 

Reklama

V Rumunsku otevřeli nové výcvikové středisko pro letouny F-16, kde se mají cvičit také piloti a pozemní personál z Ukrajiny.

Článek

Nové středisko otevřené v pondělí je součástí letecké základny u města Fetešti na jihovýchodě země. Piloti se tam podle rumunského ministerstva obrany budou cvičit na 12 až 18 letounech F-16 poskytnutých Nizozemskem.

Prvních pět přiletělo do Rumunska minulý týden. Experty pro výcvik pilotů a pozemního personálu pak poskytne výrobce těchto bojových letounů, americká firma Lockheed Martin, píše agentura AP.

Americká velvyslankyně v Rumunsku Kathleen Kavalecová, která se zúčastnila otevření střediska, označila spolupráci za „příklad toho, jak může veřejný a soukromý sektor spolupracovat na prosazování našich obranných priorit“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že výcvikové středisko je „významným přínosem pro naši leteckou koalici“.

Centrum poslouží pro výcvik personálu ze zemí NATO a z partnerských států. „Hledáme nejefektivnější způsoby, jak integrovat (do činnosti střediska) výcvik ukrajinských pilotů,“ řekl při otevření rumunský ministr obrany Angel Tilvar. Výcvik pilotů z Ukrajiny by měl ve středisku trvat zhruba šest měsíců, shrnuje ČTK.

Analýza

Ukrajina by na tom měla být v obraně své kritické infrastruktury před ruskými útoky lépe než loni. Experti ale upozorňují, že výhody v podobě zkušeností a nových zbraní může smazat jeden zcela neprůhledný faktor – munice.

Podle prohlášení rumunského ministerstva obrany poskytnutého agentuře AFP výcvik ukrajinských pilotů v Rumunsku začne pravděpodobně na začátku příštího roku. Stíhačky budou létat pouze v leteckém prostoru NATO.

Ukrajina usiluje o získání bojových letounů americké výroby, aby dokázala ve válce efektivněji čelit ruskému letectvu. Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie oznámily, že jsou ochotny dát americké F-16 Kyjevu.

Dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen v říjnu řekl, že první stíhačky jeho země na Ukrajinu pošle nejpozději v dubnu 2024. Belgie se zavázala dodat stíhačky do roku 2025, pokud s tím bude nová vláda sestavená po volbách v příštím roce souhlasit, píše server Politico.

Reklama

Doporučované