Hlavní obsah

Video: Tankový souboj. Ukrajinci jedinou střelou zničili ruský T-72

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Tankový souboj nedaleko města Svatove. Ukrajinský stroj T-64 zničil modernější ruský tank T-72.Video: twitter/Defense of Ukraine

 

Reklama

Nejprudší boje se na Ukrajině momentálně soustředí v Doněcké a Luhanské oblasti. Právě odtud pochází také poutavé záběry tankového souboje.

Článek

Ukrajina pokračuje v pomalém postupu v severní části fronty, v Luhanské oblasti. Ruské jednotky se tam už několik týdnů snaží odrážet útoky, ale Ukrajinci pomalu přebírají vesnici po vesnici.

Ruské velení se snaží udělat vše pro to, aby zabránilo rychlému ukrajinskému průlomu po vzoru zářijového vyvrcholení ofenzivy v Charkovské oblasti. Na frontu proto směřují jak čerství rekruti, tak jednotky stažené od Chersonu, obranná linie je tak poměrně hustě osazena. O situaci na bojištích píšeme více zde.

Ukrajinským silám se během bojů v Novoselivske severně od města Svatove povedl i efektní kousek. Jak ukazují záběry z dronu v úvodním videu, které zveřejnil twitterový účet ukrajinského ministerstva obrany, podařilo se jim tankem T-64 ze vzdálenosti několika set metrů na jeden výstřel zničit modernější ruský tank T-72. Následoval ještě jeden další výstřel.

Video je zajímavé i tím, že ukazuje přímý souboj tanku proti tanku. Jeho autenticitu ale nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinské velení se snaží nejpevnějším částem protivníkovy obrany vyhýbat. Neprobíhají například prakticky žádné přímé útoky na opevněná města, jako je Svatove či Kreminna. Ukrajinské jednotky se snaží protivníka postupně vytlačovat z okolních vesnic a ovládnout klíčové body v terénu.

V postupu mohou ukrajinské armádě čerstvě pomoci i tanky dodané ze Slovinska, konkrétně 28 kusů tanků M-55S, které jsou podle standardů NATO modernizovanou verzí starších sovětských tanků T-55. Záběry M-55S na Ukrajině zveřejnil twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, jenž dlouhodobě mapuje události na frontě.

Reklama

Doporučované