Hlavní obsah

Video ukazuje, jak Rusové ztratili stíhací letoun Su-34. Co se ví o pádu stroje

Bez komentáře: Záběry pádu stíhačky u města Jenakijeve. Video: twitter/UAWeapons, twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny byla minulý pátek sestřelena stíhačka Su-34. K jejímu zničení se přihlásily ukrajinské síly. Nezávislé zdroje však uvádějí, že se stroj nejspíš stal terčem ruské protivzdušné obrany.

Článek

Letoun dostal zásah u města Jenakijeve, tedy v hloubi Ruskem okupovaného území, upozornila agentura Unian.

Sestřelení stroje potvrdil podle agentury RIA Novosti také Ruskem dosazený starosta města Roman Chramenkov, který zároveň zpochybnil, že by letoun patřil ruským silám.

„3. března 2023 v oblasti Jenakijeve okolo 13:30 protiletadloví střelci z protiletadlového raketového pluku Nikopol z velení letectva Východ zničili ruský stíhací bombardér Su-34,“ uvedlo ukrajinské letectvo na svém kanálu na síti Telegram. „Jeden z  pilotů zemřel a druhý se mu chystá dělat společnost.“

Mluvčí ukrajinského letectva plukovník Jurij Ignát v pátek řekl serveru The War Zone, že letoun sestřelili protivzdušným obranným systémem S-300.

Na sociálních sítích se nyní objevilo video kouřících trosek letounu.

Útok na A-50

Běloruští partyzáni uvedli, že údajně poškodili, či dokonce zničili ruské letadlo A-50 na letišti Mačuliščy. Satelitní snímek později ukázal, že na stroji přibyly tmavé skvrny, ale mohl to být i sníh. Útok tak zůstává nepotvrzený.

Starosta loajální Moskvě naopak uvedl, že oba letci přežili.„Piloti jsou naživu, katapultovali se,“ řekl Chramenkov agentuře TASS. „Potvrdit, čí je to letadlo, zda naše, či nepřítelovo, zatím nemůžeme,“ doplnil.

Účet Ukraine Weapons Tracker, který dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině, uvedl, že „předběžné informace“ naznačují, že letoun byl sestřelen nejspíš ruskými ozbrojenými složkami. Není jasné, jak se stalo, že si ruské síly sestřelily vlastní stroj. Ruské ministerstvo obrany se totiž k incidentu nevyjádřilo. A ověřovat podobné informace během probíhajícího konfliktu je prakticky nemožné.

Ruský kanál Rybar specializující se na síti Telegram na zpravodajství z bojových operací uvedl stejně jako starosta, že oba piloti přežili. I tento účet zprvu na základě místa nehody psal, že letoun nejspíš sestřelily ruské síly.

„Jenakijevo se nachází v hloubi Ruska a nejbližší možné pozice ukrajinských protivzdušných obranných systémů jsou vzdáleny nejméně 35 km,“ stojí na kanálu Rybar. „Proto se s nemalou pravděpodobností stalo letadlo další obětí ‚spřátelené palby‘ ruské protivzdušné obrany.“ Později však naznačil, že k pádu Su-34 mohla přispět i porucha, jak cituje kanál server The Warzone.

„Oba piloti se úspěšně katapultovali a letadlo navedli do pole, aby zabránili ztrátám mezi obyvatelstvem,“ napsal Rybar. „Důvod pádu není s jistotou znám. Mohla to být jak technická porucha, tak ‚přátelská‘ palba protivzdušné obrany.“

Ať už je důvod havárie jakýkoli, ztráta Su-34 je pro Rusko bolestná. Letoun patří mezi nejschopnějších bojové stroje ruské letecké flotily.

Reklama

Doporučované