Hlavní obsah

Video ukazuje obří požár v ruské Machačkale, hořela čerpací stanice

Bez komentáře: Ruští hasiči se snaží uhasit požár na čerpací stanici v Machačkale, která je správním centrem Dagestánu. Video: AP

 

Reklama

V ruské Machačkale na jihu Ruska vypukl požár na benzinové stanici. Tamní úřady evidují nejméně 35 mrtvých, další desítky utrpěly zranění. Příčiny výbuchu a následného požáru se vyšetřují.

Článek

Požár, který vypukl v pondělí pozdě večer, zachvátil plochu 600 metrů čtverečních, než se jej 260 hasičům podařilo uhasit. „Vypadá to tu jako ve válce,“ vylíčil situaci očitý svědek podle agentury Reuters.

Machačkala je správním centrem Dagestánu, jedné z autonomních republik na ruském severním Kavkaze.

Záchranáři mezitím pokračují v rozebírání ruin a pátrání po lidech pod sutinami, s odvoláním na regionální úřady a federální ministerstvo pro mimořádné situace to uvedla Kremlem plně ovládaná státní agentura TASS.

„Při záchranných operacích jsme našli těla dalších tří lidí. V tuto chvíli bylo při požáru na benzinové pumpě v Machačkale zraněno 105 lidí, z nichž 30 zahynulo včetně tří dětí,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo.

Počet obětí mezitím stoupl na 35, jak upřesnila na svém webu další státní agentura RIA Novosti. Ve městě v okolí byly z bezpečnostních důvodu zastaveny dodávky plynu.

Úspěšná ukrajinská taktika

Ještě loni šlo o výjimečné případy doprovázené nejistotou, zda je Kyjev dokáže zopakovat. Poslední týdny však ukázaly, že Ukrajina je schopna znovu a znovu útočit hluboko v Rusku. Dronové útoky posouvají frontu o stovky kilometrů.

Šéf Dagestánu Sergej Melikov na tiskové konferenci za příčinu požáru stanice označil výbuch kontejnerů naproti benzince. Jeho příčiny se zjišťují. Zatím není jasné, zda se jednalo o nehodu, nebo zda byl oheň založený úmyslně. Na úterý vyhlásil v republice smutek, shrnuje ČTK.

První informace byly o výbuchu přímo v Machačkale, radnice později upřesnila, že se čerpací stanice se nachází na hranici města. Úřady uvedly, že rodiny obětí dostanou jeden milion rublů z rezervního fondu republiky.

Do Machačkaly vyslal ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško tým lékařů z Moskvy. Ministr pro mimořádné situace Alexandr Kurenkov nařídil přepravit raněné z Machačkaly do Moskvy, speciálně upravené letadlo Il-76 vyletělo z Moskvy.

Reklama

Související témata:
Machačkala

Doporučované