Hlavní obsah

Video: Ukrajina oslavila Den nezávislosti i speciálním poděkováním Česku

Bez komentáře: Na ukrajinský Den nezávislosti zveřejnilo tamní ministerstvo obrany poděkování Česku.Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Ukrajina si připomíná 32. výročí nezávislosti na Sovětském svazu. Zároveň je to přesně rok a půl od okamžiku, kdy Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi do země.

Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj u příležitosti oslav Dne nezávislosti hovořil o důležitosti každého člověka. Každý je potřebný, zdůraznil v předtočeném projevu.

Ukrajinské ministerstvo obrany na výročí zveřejnilo na svém X (dřive) twitteru tematická poděkování všem zemím, které od počátku ruské invaze podporují Kyjev.

Poděkování České republice odkazuje na historickou zkušenost obou zemí s ruskou okupací. „Není překvapením, že Česko je v posledních měsících jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny,“ uvádí se ve videu po záběrech z invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Ve videu zazní i píseň Morituri te salutant od Karla Kryla. Ukrajinci připomínají, že Česko zemi na obranu před ruskou agresí poskytlo vrtulníky, tanky i další výzbroj. „Ukrajina nikdy nezapomene. Děkujeme, Česko,“ končí vzkaz.

Úřady v době války kvůli hrozbě ruských útoků nepřichystaly okázalé oslavy. Podle agentury ČTK se očekává předávání vyznamenání vojákům, bohoslužba v kyjevském chrámu svaté Sofie, premiéra dvou symbolických filmů - jednoho dokumentárního a jednoho historického. Na kyjevském bulváru Chreščatyk je stejně jako loni výstava zničených ruských tanků a vozidel.

Připomeňte si

Ukrajina slaví Den nezávislosti. Země si zároveň připomíná šest měsíců od začátku války.

Reklama

Doporučované