Hlavní obsah

Kyjev opatrně slaví. Městem znějí sirény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: EPA-EFE, Profimedia.cz

V Kyjevě pokračuje pouliční výstava zničené ruské techniky. Navzdory leteckému poplachu jsou lidé v ulicích.

Reklama

Ukrajina ve středu slaví Den nezávislosti. Země si zároveň připomíná šest měsíců od začátku války.

Článek

Je to přesně půl roku, co Kyjevany brzy ráno probudily první výbuchy způsobené ruskými raketami.

Na náměstí Nezávislosti v centru města se pak rozezněla státní hymna a po ní už následovaly jen opakované sirény. Ty ve vládní čtvrti i v celé metropoli ohlásily, že zemi přepadlo putinovské Rusko a že vojska vytáhla i přímo na Kyjev.

Přepadení země nejprve vyvolalo paniku a snahu o rychlý útěk – ulice Kyjeva byly plné aut, lidé vyrazili pro zásoby nebo pryč, směrem na západ země. Výpadovky z města byly ucpané.

Už o pár dní později se hlavní cesta směrem na Lvov stala terčem ruské palby a okolní vesnice dějištěm masakrů, které šokovaly svět.

Odvahu a klid v kritických chvílích dodal Ukrajincům prezident Volodymyr Zelenskyj, který zůstal v Kyjevě a je tam i po šesti měsících bojů o obranu země. „Ve světě se 24. února ve čtyři hodiny ráno objevil nový národ. Nenarodil se, ale obrodil se. Národ, který neplakal, nekřičel a nezalekl se. Neutíkal. Nevzdal se. A nezapomněl,“ prohlásil ve středu v emotivním projevu ke státnímu svátku.

Seznam Zprávy v ukrajinštině: Projev Zelenského ke Dni nezávislosti

Ukrajina si půl roku od začátku ruské invaze připomíná 31. výročí své nezávislosti na Sovětském svazu. Oslavy svátku jsou ale skromné a ovlivněné válkou.

Úřady už několik dní dopředu varovaly před možným intenzivním ruským ostřelováním měst, včetně Kyjeva. Lidem se připomínalo, že při vyhlášení leteckého poplachu nemají nebezpečí podcenit a uchýlit se do úkrytů.

Šest měsíců války

Seznam Zprávy připravily sérii textů k půlroku od okamžiku, kdy dal Vladimir Putin povel k invazi. Bezpečnostní expert Vojtěch Bahenský mluví v rozhovoru o tom, jak se může konflikt vyvíjet a před jaké dilema postavily Rusko útoky na anektovaném Krymu:

Analýza toho, jaké faktory jsou rozhodující a proč ani jedna ze stran zatím nezískává převahu:

Ruská invaze má obrovský dopad nejen na životy lidí, ale silně poznamenává také přírodu. Přehled ekologických škod způsobených válkou:

Sirény se dopoledne opakovaně rozezněly v Kyjevě i v mnoha dalších regionech země. „Už potřetí zněla siréna, ale zatím je vše v pořádku,“ napsala dopoledne redakci z Kyjeva ukrajinská humanitární pracovnice Aljona Budagovská.

„Hodně lidí z města na svátek odjelo, takže je i slabší doprava,“ dodala Kyjevanka. Lidé jsou podle ní v ulicích i navzdory sirénám a leteckému poplachu.

Foto: SZ

Kyjevané jsou v ulicích i navzdory opakovaným leteckým poplachům. Na sirény už si lidé dávno zvykli.

Ukrajinští politici předem mluvili o hrozbě útoků kvůli „Putinově fixaci na významná data“ a také možné odvetě za sérii nedávných výbuchů na Krymu.

V Kyjevě kvůli riziku zakázali pořádání hromadných akcí. V Charkově od úterního podvečera až do čtvrtečního rána platí zákaz vycházení. Druhé největší ukrajinské město čelilo ostřelování hned několikrát už v průběhu úterý.

Před hrozbou masivních útoků na státní instituce na Ukrajině varovalo předem také americké velvyslanectví, které v úterý znovu vyzvalo všechny americké občany, aby neprodleně opustili zemi.

Ukrajinská tajná služba SBU ve středu informovala, že zhatila plány na údajně ruské provokace. FSB měla pomocí sítě spolupracovníků plánovat ve svátek protesty příbuzných ukrajinských vojáků v Kyjevě, Poltavě a Žitomiru.

Demonstranti měli kritizovat ukrajinské vojenské velení a akce se měly natáčet a později v Rusku propagandisticky využívat.

Reklama

Doporučované