Hlavní obsah

Video: Ukrajinci se slzami v očích vítají osvoboditele

Sociální sítě zaplavují videa, kde obyvatelé dlouho okupovaných oblastí vítají ukrajinskou armádu, která je přišla osvobodit.Video: twitter/olex_scherba, twitter/InnaSovsun, twitter/KyivPost

 

Reklama

Obyvatelé nově osvobozených měst v Charkovské oblasti s úlevou a nadšením přivítali ukrajinské vojáky, kteří je přišli zachránit. Šest měsíců ruské okupace ovšem v lidech i na ulicích nechalo jizvy, co se budou dlouho hojit.

Článek

Ukrajinské ofenzivě na severovýchodě země se v posledních dnech podařilo zpátky dobýt mnohá ukrajinská území, oznámil v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezi nejnověji osvobozená města patří Balaklija, Izjum a Kupjansk v Charkovské oblasti.

Na sociálních sítích se objevilo například video, na kterém obyvatelé dlouho okupovaných oblastí vítají ukrajinskou armádu. Záběry byly údajně natočeny v městě Balaklija.

„Ženy v osvobozené Balakliji vítají po šesti měsících ruské okupace (ukrajinské) vojáky…Mohla bych se na to dívat do nekonečna,“ napsala na Twitteru ukrajinská novinářka Natalija Humenjuková, která video sdílela.

Jaké možnosti má Putin po nepříjemných prohrách?

Analýza Seznam Zpráv: Poslední dny dramaticky ukázaly slabost ruské armády, která nemá kam sáhnout pro rezervy. Pokud bude chtít Kreml pokračovat ve válce, musí hrát o čas a možná i sáhnout k vyhrožování jadernými zbraněmi.

Na záběrech je vidět skupina lidí, která se hrne ven z budovy, aby přivítala ukrajinské vojáky, kteří je po měsících útrap přišli osvobodit. Po tvářích se jim valí slzy, z úst přichází slova díků. Někteří z nich vojáky objímají.

„Dobrá práce, dobrá práce,“ vykřikuje jedna žena. „Celých šest měsíců jsme se modlili, abyste pro nás přišli. Už jsme to nemohli vydržet,“ dodává další. „Děkuju, že jste pro nás přišli,“ říká žena a upozorňuje, že tam čekají i jejich děti a vnoučata.

U slov díků ovšem vítání nezůstává. Žena vojákům za záchranu nabízí čerstvé palačinky. Ti ji ale upozorňují, aby raději setrvala uvnitř, protože venku „stále hrozí ostřelování“. „Jsme tady, všechno už je v pořádku,“ ujišťuje ji ale voják. Další pro osvoboditele přichystali těstoviny nebo boršč.

Jiné video ukazuje dvě ženy, které se objímají a fotí se zástupem vojáků na náměstí v Balakliji.

„Byli jsme rádi, že jsme se setkali s ukrajinskými jednotkami,“ uvedl pro agenturu AFP devětapadesátiletý Olexandr Sidorov, zaměstnanec místní elektrárenské společnosti, který bojoval za to, aby dodávky proudu pokračovaly i přes pokračující konflikt.

Příběhy Ukrajinek. Історії українок

Přinášíme vám příběhy ukrajinských žen, které se navzdory válce rozhodly zůstat doma.

Розповідаємо історії українських жінок, які попри війну вирішили залишитися вдома.

Obyvatelé Balakliji novinářům agentury AFP popsali, jak se jim žilo pod ruskou okupací. „Bylo tady hodně strachu, ostřelování. Bylo to děsivé. Tři měsíce jsme se schovávali ve sklepě,“ uvedla dvaapadesátiletá Iryna Stepanenková.

Ani přítomnost ukrajinských vojáků a vlajek ovšem obyvatelům Balakliji nepomohla zapomenout hrůzy, které v minulém půlroce zažili. „Bojím se, že by se Rusové mohli vrátit. Bojím se, že by mohlo znovu začít ostřelování,“ řekla Stepanenková.

Devětačtyřicetiletý Andrij Kiktijov popsal ruskou okupaci jako „velmi děsivou“, vyprávěl, že jednoho z jeho přátel zabili jen kvůli porušení zákazu vycházení. „Pohybovat se bez pasu bylo zakázáno,“ dodal.

Podle ukrajinských médií ve městě Balaklija, které mělo před válkou 27 tisíc obyvatel, zůstala v dobách ruské okupace pouze třetina původní populace, především pak starší lidé.

Policie okamžitě začala v osvobozených oblastech dokumentovat válečné zločiny, včetně mučení a vražd, kterých se měli ruští vojáci dopustit na civilním obyvatelstvu. Informovala o tom agentura Ukrinform.

Putin zatáhl do války všechny

Celá Evropa je ve válce. Možná si to neuvědomujeme, protože na naše města nedopadají bomby, nikdo nezavádí stanné právo ani brannou povinnost a lidé tu neumírají po tisících na frontě ani pod troskami budov.

„Po osvobození obce Hrakovo v okrese Čuhujiv od ruských okupantů zavolal místní obyvatel na policii. Uvedl, že ho Rusové v březnu přinutili pohřbít dva muže se střelnými zraněními a zmrzačeními,“ uvedlo jeden z příkladů na Telegramu ukrajinské ministerstvo vnitra.

Civilní rozvědka také začala vyšetřovat případ dvou obyvatel podezřelých z kolaborace. 55letý muž po začátku okupace přeběhl k nepříteli a dobrovolně převzal vedení státního podniku „Lesnictví Kupjansk“. Nabízel pak lidem práci v lesní farmě, kterou okupanti vytvořili. Přeběhla údajně i sedmačtyřicetiletá žena, která svolila k tomu stát se hlavní účetní tohoto podniku.

Oba se podle serveru Odessa Journal schovávají na okupovaném území mezi stahujícími se ruskými vojáky.

Reklama

Doporučované