Hlavní obsah

Video: Ukrajinci se snaží odříznout pozemní koridor na Krym

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinci se snaží odříznout pozemní koridor na Krym.Video: RFE/RL

 

Reklama

Melitopolská oblast je důležitou součástí plánů ukrajinské ofenzivy. Proto se tam teď vedou tak těžké boje, popisují v reportáži Rádia Svobodná Evropa ukrajinští vojáci.

Článek

Ukrajinské jednotky v Záporožské oblasti jen velmi obtížně postupují vpřed. Musí zde totiž čelit velmi častým ruským útokům, nastraženým minám a kazetové munici, což významně zpomaluje protiofenzivu.

„Jedná se o problematický region. Musíme dlouho přecházet přes exponovaná území. Tato oblast je také důkladně zaminována. To vše nám ztěžuje postup vpřed a útok,“ popisuje v reportáži RFE/RL ukrajinský voják z jednotky, která poskytuje informace o ruských pozicích ukrajinským dělostřelcům.

Přesto se jeho skupina stále snaží postupovat vpřed a útočit. U takové situace natáčel reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir. „Ukrajinské jednotky zaútočily na ruské pozice a obsadily zde vyvýšeného území. Prý jim to pomůže kontrolovat větší oblast a zlepší to jejich taktické postavení. Tyto pozice se ale teď staly častým cílem ruského ostřelování. Rusové sem střílí z raketových systémů s vícenásobným odpálením,“ popisuje v úvodním videu.

Ukrajinské jednotky se v oblasti snaží obsadit i důležité zásobovací trasy. „Můžeme Rusy odříznout od všeho, co právě teď mají, když se přiblížíme k Melitopolu a přerušíme jejich zásobování. Proto se tam teď vedou tak těžké boje. Ale my se blížíme k dosažení našeho cíle,“ vysvětluje jeden z vojáků.

Situace na bojišti

Poslední týden bojů pokračoval ukrajinským honem na ruská velitelská stanoviště i dělostřelectvo a tlakem na jižní frontě. Moskevské velení ovšem nečeká v defenzivě a zahájilo vlastní útok, byť nejspíše s omezenými silami.

Melitopolská oblast je důležitou součástí plánů ukrajinské ofenzivy. „Potřebovali bychom tady více vozidel, aby se sem mohlo dostat víc lidí. Ať tak či onak, boje zde nebudou jednoduché. Čím déle budou trvat, tím těžší to bude,“ myslí si další z oslovených.

Do Záporožského okresu se začínají podle informací ukrajinské armády přesouvat další ruské jednotky. Tato oblast má strategický význam kvůli kontrole pozemního koridoru na Ruskem okupovaný poloostrov Krym, takže se zde dají očekávat velmi těžké boje i v příštích dnech a týdnech.

Reklama

Doporučované