Hlavní obsah

Video: Ukrajinci ukázali, jak zničili chloubu ruské armády. Tank T-90M

Bez komentáře.Video: twitter/DefenceU, twitter/maria_avdv, AP

 

Reklama

Ukrajinské síly minulý týden zničily nejmodernější ruský tank T-90M. Jak tvrdí, povedlo se jim to u obce Staryj Saltiv nedaleko Charkova. Ministerstvo obrany teď zveřejnilo záběry ze zásahu.

Článek

Ukrajinci tank zničili jen pár dní poté, co se na internetu objevily první záběry nasazení tohoto stroje na území Ukrajiny, píše například server The Drive.

Záběry z dronu, které zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany na svém Twitteru, ukazují zásah T-90M a následný výbuch. V příspěvku se uvádí, že stroj zničila švédská víceúčelová bezzákluzová protitanková zbraň Carl Gustaf. „Děkujeme švédskému lidu a králi za pomoc,“ dodalo ministerstvo v tweetu.

Rusko událost nekomentovalo, přestože ho o to například server Newsweek požádal. Na sociálních sítích se pak objevily příspěvky, které ukrajinské tvrzení zpochybňují. Například podle polského analytika Jaroslawa Wolského tank zasáhl jiný ruský tank.

Zničení tanku ruční zbraní by bylo psychologickou ránou pro ruskou armádu. Stroj je totiž v současné době nejmodernějším aktivním ruským tankem, když nepočítáme typ T-14 Armata, který se zatím nevyrábí sériově. T-90M má údajně čelně odolat nejmodernější protitankovým střelám, které dodávají západní země na Ukrajinu.

Další úprava spočívá v tom, že munice je ve věži tanku oddělená od prostoru posádky. To bylo mělo zabránit známému efektu „čertíka v krabičce“ (jack-in-the-box-effect), kdy po zásahu vybuchne munice a věž se oddělí. Ve většině případů nemá posádka tanku šanci explozi přežít.

Přestože je na záběrech vidět, že tank kompletně shořel, předpokládá se, že ho ukrajinští a západní experti prozkoumají, aby zjistili, jaké systémy ho chrání a jak ho případně zničit, píše například server Daily Mail.

Kdy přesně byl tank T-90M zničený, není jasné. První fotky se objevily okolo 5. května, kdy se podařilo ukrajinské armádě zastavit ruský postup v Charkovské oblasti.

I video Ukrajinci zveřejnili ve chvíli, kdy se jim povedlo osvobodit od ruské okupace další obce v Charkovské oblasti na východě země – Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky, uvedl to ve středu ve svém hlášení generální štáb ukrajinské armády. Podle agentury Reuters by ukrajinská protiofenziva v oblasti mohla znamenat posun ve vývoji války a ohrozit ruský postup.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované