Hlavní obsah

Součet: Kolik stojí Putina den absolutní války

Foto: Profimedia.cz

Ministr obrany Sergej Šojgu (vlevo) s vůdcem Kremlu Vladimirem Putinem během Dne vítězství.

Reklama

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uběhly zhruba dva a půl měsíce a to znamená přes 70 dní doplňování munice, spalování paliva a ztrát v řadách vlastních vojáků i techniky. Kolik to Moskvu stojí, odhadl německý časopis Focus.

Článek

Jak vysoký je ruský denní účet za válku na Ukrajině? Ve velké zkratce se dá říct, že jsou to nejméně stovky až jedna miliarda amerických dolarů.

Kromě této velmi obecné odpovědi se dají uvést i konkrétní odhady průměrné denní částky od různých odborníků. Například šéfredaktor vojenského serveru SOFREP Sean Spoonts minulý týden Newsweeku řekl, že denně Putina vyjde válka asi na 900 milionů dolarů.

O co se ale takové odhady opírají? A jak jsou přesné? Německý časopis Focus rozepsal odhad výdajů položku po položce.

S čím se počítá

Výpočty Focusu se opírají o odhady odborníků, podle kterých má Rusko k dispozici asi 190 tisíc vojáků. Focus píše, že podle logiky ruské armády má na každého vojáka připadat jedno místo v některém z bojových vozidel.

Pro kalkulaci z toho vyplývá, že by na Ukrajině mohlo být k dispozici asi 19 tisíc kusů vojenské techniky rozdělené do následujících kategorií – 40 % z toho by měly být obrněné transportéry, 30 % tanky, 20 % artilerie a 10 % ostatní (protiletadlová technika, velitelské vozy a další).

Artilerie

Nejdražší, co se vypotřebované munice týče, je podle Focusu zcela jednoznačně artilerie. Dohromady všech 3 800 jednotek dokáže při maximální kapacitě 250 výstřelů denně spotřebovat až 29 tisíc tun munice (24 pro těžkou a 5 pro lehkou artilerii).

Maximální útrata při nejvyšším možném nasazení artilerie tak podle Focusu může přijít až na omračujících 570 milionů dolarů za den.

Rakety

K ostřelování kromě klasické artilerie Rusko už od začátku útoku používá i různé druhy raket. Tady si Focus pomáhá kalkulací Forbesu aktuální ke konci dubna, podle níž Rusko do té doby vystřílelo rakety v hodnotě 7,5 miliardy dolarů.

Když tuto částku vydělíme počtem dní (60), průměrná částka na jeden den činí 125 milionů dolarů.

Ostatní běžná munice

Náklady na obyčejnou munici oproti tomu podle Focusu činí jen zlomek nákladů za krmení samohybných houfnic a lehčí artilerie. Ostatní munice se totiž spotřebovává jen tam, kde se nepřátelské cíle dostanou na mušku. Odhadovaná maximální cena za den je tak 30 milionů dolarů.

Pohonné hmoty

Kromě munice ruské stroje války potřebují i zásobu paliva. Nejvíc ho spotřebují tanky. Maximální spotřeba celé 1100litrové nádrže za den pro všech 5 700 tanků by podle propočtů přišla na 6,3 milionu dolarů denně.

Velkou spotřebu mají dále i letadla a zejména stíhačky. Focus uvádí, že na začátku invaze podnikalo Rusko asi 200 leteckých misí denně, což se v půlce března ještě zvýšilo na 300. V průměru to podle německého časopisu může vyjít na 2,3 milionu dolarů denně.

Zbývajících přes 13 000 bojových vozidel dále může maximálně spotřebovat palivo za téměř 6 milionů dolarů denně.

Dohromady tedy palivo při maximálním nasazení stojí odhadem asi 15,5 milionu dolarů za den.

Vojáci

Náklady na platy vojáků Focus do kalkulace nezahrnul, protože personál v aktivní službě by Moskva musela platit, i kdyby nebylo války. Co ale může náklady značně zvednout, jsou kompenzace pro rodiny padlých vojáků nebo pro zraněné s doživotními následky.

Focus uvádí, že by Kreml měl pozůstalým platit za padlého asi 41 tisíc eur a těžce raněným 28 tisíc. Když se počítá s odhadem, že ve válce zemře 288 Rusů denně (a připočte se tomu odpovídající počet raněných), měly by podle Focusu kompenzace vyjít na 23 milionů dolarů denně.

Nutno nicméně dodat, že tento odhad je hodně problematický. Nejde ani tak o to, že přesný počet ruských ztrát na životech není známý, jako spíše o to, že nikdo pořádně neví, kolik pozůstalí dostávají peněz.

Prezident Vladimir Putin sice oznámil, že pozůstalí dostanou prostřednictvím jednorázové platby i dodatečných měsíčních poplatků asi 12,5 milionu rublů (na 190 tisíc dolarů), jaká je nicméně realita, je otázkou. Téměř jistě se přinejmenším nedostane na všechny, což Rusko ostatně přiznalo, když například oznámilo, že rodiny obětí potopené lodi Moskva nic nedostanou, protože nešlo o smrt ve válce, ale při nehodě.

Žoldáci

Podstatně levnější jsou podle Focusu žoldáci. Nájemným bojovníkům ze Sýrie, Libye a dalších zemí se podle časopisu platí asi 1 800 dolarů měsíčně.

Kompenzace za úmrtí se rodinám padlých nebo zraněným žoldákům neplatí vůbec. Vzhledem k tomu, že na Ukrajině může bojovat asi 20 tisíc žoldáků, přijde Moskvu jejich plat na 1,2 milionu dolarů denně.

Fotoreportáž: Ukrajinský hřbitov tanků a rozstřílených aut

+14

Ztracená technika

Poslední položkou na účtu je zničená ruská technika. Není jí zrovna málo.

Kupříkladu ztráta zmiňované válečné lodi Moskva přišla Rusko podle Focusu na 750 milionů dolarů.

Odhaduje se, že dohromady od začátku invaze Ukrajina Rusku zničila stroje v hodnotě 10 miliard dolarů. Náklady na jejich náhradu nebo opravu přitom převyšují původní pořizovací cenu; Focus uvádí, že činí téměř 15 miliard dolarů.

Denně si tak Rusko za ztráty vojenské techniky zvyšuje účet asi o 230 milionů dolarů.

Součet: Den absolutní války stojí miliardu, běžný den asi půl

Konečný seznam jednotlivých položek při jediném dni maximálního nasazení je následující – artilerie (570 milionů), rakety (125 milionů), další munice (30 milionů), pohonné hmoty (15,5 milionu), kompenzace vojákům a jejich rodinám (23 milionů), žoldáci (1,2 milionu), ztracená technika (230 milionů). Dohromady tedy asi 994 milionů dolarů denně.

Každý den se nicméně nebojuje všemi prostředky a naplno. Realistická kalkulace průměrného dne, do níž Focus promítl například jen čtvrtinu z použité munice či třetinu paliva, vychází na 534 milionů dolarů za den.

Nakonec Focus uvádí, že tyto sumy jsou zcela nesrovnatelné s tím, s čím zřejmě Putin počítal, než invazi spustil.

Třídenní scénář války zahrnující rychlé obsazení by totiž podle Focusu přišel pouze na jednu miliardu dolarů, plán B spočívající v obklíčení a dobytí Kyjeva přes 12 miliard dolarů.

Do této kalkulace byly zahrnuty jen přímé výdaje na válku. Sankce a další s tím spojené problémy podle zprávy americké televize mohou zpomalit ruskou ekonomiku o desítky let.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované