Hlavní obsah

Video: Ukrajinci vyzbrojili vrtulníky americkými raketami Hydra

Bez komentáře: Letecká obsluha nabíjí rakety vzduch-země Hydra 70 do vrtulníku Mi-24. Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Na internetu se poprvé objevilo video amerických raket vzduch-země Hydra 70 na Ukrajině, které mohou nést bojové vrtulníky Mi-24.

Článek

Záběry, na nichž letecká obsluha nabíjí raketomety, které jsou podvěšeny pod křídly vrtulníků, zveřejnil účet OSINTtechnical spravovaný americkým think tankem Centrum námořní analýzy (CNA). Podle účtu jde údajně o bojový vrtulník Mi-24, který Ukrajině darovala Česká republika. Kdy a kde přesně bylo video pořízeno, nelze nezávisle ověřit.

Aby se mohly začít používat, musely některé sovětské Mi-24 projít úpravou. Její rozsah pochopitelně není přesně znám. Především se pak důkladně musí ověřit, že nové a staré systémy spolupracují, jak by měly. Zda jsou střely schopny využívat i další typy vrtulníku, jako například Mi-8/Mi-17 Hip, není v současné době známo, píše americký server The Warzone.

Americké rakety Hydra 70 jsou ze vzduchu odpalované neřízené střely určené k útokům na pozemní cíle. Střely můžou nést i americké vrtulníky AH-1Z „Viper“, které nedávno obdržela česká armáda (více zde).

Oficiální údaje Pentagonu uvádí, že na Ukrajinu bylo k 7. červenci posláno „více než 7000 leteckých raket Hydra-70“.

Integrace střel Hydra na ukrajinské vrtulníky je další ukázkou toho, jak se daří instalovat západní leteckou munici na sovětské stroje. Ukrajinské ministerstvo obrany na konci května zveřejnilo fotku, na které sovětský stroj Su-24 Fencer nese střelu Storm Shadow. Tamní letectvo od začátku války používá také americkou protiraketovou střelu AGM-88 HARM.

Zprávy z bojiště

Kyjev zřejmě nasadil do bojů na jižní frontě i zbytek sil připravených pro letní útok. V záloze by tak neměl žádné další oddíly, které by mohly rychle využít případný průlom v ruské obraně. Útoky budou tedy postupné.

Reklama

Související témata:
Střela vzduch-země

Doporučované