Hlavní obsah

Video: V Atlantiku hoří loď plná luxusních vozů

Záběry portugalského námořnictva.Video: Força Aérea Portuguesa, Youtube.com

 

Reklama

Hořící loď na moři už nikdo neřídí. Portugalské námořnictvo ve středu evakuovalo 22 členů posádky nákladní lodi. Požár na palubě vypukl při cestě přes Atlantik poblíž Azorských ostrovů. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Loď Felicity Ace, plující pod panamskou vlajkou, je na cestě z německého Emdenu do amerického přístavu Davisville. Na palubě veze luxusní automobily koncernu Volkswagen, uvedla firma v krátkém prohlášení.

Loď provozuje japonská rejdařská společnost Mitsui O.S.K. Lines. Plavidlo dlouhé 200 metrů může mít na palubě až 18 700 tun nákladu, specializuje se na převoz automobilů. Najednou jich může transportovat až 4 000.

Interní e-mail americké pobočky Volkswagen uvádí, že loď veze 3 965 vozů značek Volkswagen, Porsche, Audi a Lamborghini. Cituje z něj německý deník Handelsblatt. Mluvčí Porsche potvrdil, že na palubě je 1 100 aut této značky, uvádí britský The Guardian.

Podle portugalského námořnictva nákladní loď stále hoří, specialisté na místě mají posoudit, zda hrozí, že se plavidlo potopí nebo požár způsobí ekologickou havárii. Plameny jsou momentálně pod kontrolou, řekl ve čtvrtek portugalské agentuře Lusa kapitán z přístavu Horta na Azorách.

Posádka byla ve středu pomocí vrtulníků evakuována na 170 kilometrů vzdálený ostrov Faial, který je součástí Azorských ostrovů. Nikdo nebyl zraněn.

Majitel lodi se snaží zajistit zaoceánský remorkér, který by Felicity Ace odtáhl do přístavu na portugalských Azorských ostrovech, řekl Luis Sousa, velitel portugalského námořnictva.

Podle něj je kvůli velikosti poškozené lodi nepravděpodobné, že se ji podaří odtáhnout do doků na Azorách, píše agentura AP.

Reklama

Doporučované