Hlavní obsah

Záběry kouře stoupajícího od Krymského mostu

Bez komentáře: Záběry kouře stoupajícího od Kerčského mostu.Video: telegram/RIA Novosti, telegram/crimea_operative

 

Reklama

aktualizováno •

Kerčský most, který spojuje Rusko a Krym, byl uzavřen a objevily se záběry, jak z jeho blízkosti stoupá kouř. Moskva tvrdí, že tam probíhá cvičení. Obyvatelstvo o něm ale dopředu neinformovala.

Článek

Od Kerčského mostu, který spojuje Rusko s nezákonně anektovaným poloostrovem Krym, stoupal dým. Krymský most, jak je spojnice taktéž nazývána, byl na několik hodin uzavřen kvůli probíhajícímu cvičení v oblasti, uvedl ve středu na telegramu Ruskem dosazený gubernátor Krymu Sergej Aksjonov. Citovala ho ruská státní agentura TASS.

„Krymský most je uzavřen kvůli probíhajícímu cvičení v oblasti. Provoz bude obnoven během několika hodin. Důrazně žádám všechny, aby důvěřovali pouze ověřeným zdrojům informací,“ napsal Aksjonov. Ruská média později informovala, že provoz byl zase obnoven.

Není jasné, proč úřady o cvičení předem neinformovaly.

Kerčský most loni v říjnu poškodil výbuch (fotky zde), který Moskva přičetla sabotáži zorganizované ukrajinskou tajnou službou. Rusko tvrdilo, že škody na stavbě nebyly vážné, ale plné obnovení provozu trvalo několik měsíců.

Stavba klíčová pro samotného Putina

V Rusku se devatenáct kilometrů dlouhý Krymský most – někdy nazývaný též Kerčský podle průlivu, který překlenul – považuje za stavbu století. Jeho výstavbou si Moskva slibovala nejen větší příliv turistů na okupovaný poloostrov, ale především lepší zásobování a zvýšení výkonu místní ekonomiky.

Moskva o něm před podzimním útokem mluvila jako o nedobytném.

Kerčský (Krymský) most

Kerčský (Krymský) most je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40 tisíc automobilů během 24 hodin.

Po obsazení ukrajinského poloostrova v roce 2014 zavládl mezi ruskojazyčnými obyvateli Krymu velký optimismus, který ale postupně opadal v důsledku problémů s nedostatkem elektřiny, surovin a vody. Cesta směřující na sever na Ukrajinu zůstala zavřená a poloostrov se potýkal s velkými dopravními problémy.

Spojení s ruskou pevninou obstarávaly trajekty, jejichž provoz často vázl vinou nepříznivého počasí. Pak ale Moskva představila velkolepý plán na vybudování mostu, který v roce 2018 slavnostně otevřel ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajina most označuje za černou stavbu, která bude po návratu Krymu pod kontrolu Kyjeva stržena.

Reklama

Doporučované