Hlavní obsah

Video: Záchranářský dron v akci. Chlapec v moři prohrával boj s vlnobitím

Bez komentáře: Speciální dron zachránil tonoucího plavce nedaleko pobřeží Valencie. Video: General Drones, Youtube.com

 

Reklama

Na vybraných španělských plážích pomáhají se záchranou životů speciální drony. Stroje se dokáží k tonoucímu dostat rychleji než plavčíci. Jeden z nich u Valencie zachránil chlapce před utonutím.

Článek

Kvůli silnému přílivu se u pobřeží Valencie dostal čtrnáctiletý plavec do nesnází. Záchranáři k němu vyslali speciální dron, který má na sobě záchranné vesty. Letoun dorazil přesně ve chvíli, kdy se plavec začal potápět.

Jak je vidět na záběrech, stroj mu shodí záchrannou vestu. Chlapec zápasí s vlnami, dokud se mu nepodaří vestu chytit. Ta ho drží nad vodou až do chvíle, kdy dorazí tým plavčíků.

„Když jsem dorazil s dronem, viděl jsme kluka, který byl ve velmi špatném stavu a neměl téměř žádnou energii, aby se udržel na hladině, tak jsem mu shodil záchrannou vestu,“ řekl pilot dronu Miguel Angel Pedrero britské televizi Sky News.

„Kvůli silným vlnám to byl složitý manévr, ale nakonec se podařilo k němu vestu dostat, než se k němu záchranáři dostali na vodních skútrech,“ dodal pilot.

Chlapec pak skončil na prohlídce v místní nemocnici, odkud ho následující den propustili.

Projekt General Drones, který pomáhá španělským plavčíkům, začal fungovat v roce 2017 ve městě Sagunto severně od Valencie.

V současnosti je jeho součástí více než 30 pilotů a dronů, kteří pracují se záchranáři na 22 plážích po celém Španělsku a poskytují rychlou podporu v kritických okamžicích, kdy by se někdo mohl utopit, než k němu dorazí plavčíci.

„Tyto sekundy navíc jsou v některých případech životně důležité a umožňují záchranným týmům přistupovat k osobě klidněji a obezřetněji,“ vysvětluje výhodu pilot dronu Pedrero.

Podle Královské španělské záchranné federace zemřelo ve Španělsku během prvních šesti měsíců roku 2022 na následky náhodného utonutí 140 lidí, což je o 55 % více než ve stejném období roku 2021. Bez pomoci dronů by bylo toto číslo pravděpodobně ještě větší.

Reklama

Související témata:
Plavčík

Doporučované