Hlavní obsah

Video zachytilo vzpouru ruských branců. Nezaplatili jim, jak slíbili

Bez komentáře: Ve výcvikovém středisku v ruském Uljanovsku proběhla vzpoura branců. Protestovali, protože nedostali slíbenou finanční odměnu 300 tisíc rublů. Video: twitter/Rob Lee, Baza

 

Reklama

Kreml brancům slíbil za narukování 300 tisíc rublů. Ale mnozí obnos dodnes neviděli. Na sociálních sítích přibývá videí, která ukazují, jak se v ruských výcvikových střediscích dožadují svých peněz.

Článek

Ruský server Baza na Telegramu zveřejnil záběry, které ukazují vzpouru branců ve výcvikovém středisku v ruském Uljanovsku. Vojáci se zde bouřili proti nedostatečnému finančnímu ohodnocení. Kreml v rámci částečné mobilizace slíbil, že když se muži nechají naverbovat do války, dostanou jednorázovou částku ve výši 300 tisíc rublů (přibližně 122 tisíc korun). To se ovšem nikdy nestalo.

Odvedenci v Uljanovsku se proto večer hromadně vydali na prostranství, kde běžně stojí v nastoupených řadách, a hlasitě protestovali.

Na základnu nakonec musela dorazit ruská Národní garda, tvrdí podle serveru Baza zdroj z výcvikového střediska. Nespokojené vojáky se brzy podařilo utišit. Podle některých zpráv důstojníci vojáky přesvědčili, že požadované peníze nakonec přeci jen dostanou.

Záběry z Uljanovsku, které vzpouru ruských branců dokládají, nejsou ojedinělé. Video, které zobrazuje protestující ruské vojáky ve výcvikovém středisku, sdílel také německý server Focus. I v tomto případě šlo o nezaplacený peněžní obnos.

„Nikdo nás nepronásledoval. Přijel jsem až z Moskvy do svého rodného města, abych byl mobilizován se svými přáteli, kvůli své vlasti a proto, že prezident všechny vyzval, aby to udělali. Přišel jsem na odvodní oddělení a vojenský komisař mi řekl, že jakmile budeme tady, dostaneme během dvou až tří dnů jednorázovou výplatu 300 tisíc rublů,“ apeluje na videu jeden z vojáků na své nadřízené.

Skupina rozčilených branců mezitím obklopuje dva velitele a důrazně se dožaduje odpovědí.

„To se nikdy nestalo!“ popírá vojákův nadřízený, že by jim bylo něco takového slíbeno.

„Ano, stalo!“ odporují vojáci.

„Ticho! Počkejte! Takže k těm 300 tisícům (rublů, pozn. red.): poslanci komunistické strany předložili v Dumě návrh zákona. Byl schválen pouze v prvním čtení a poté byl stažen z programu jednání,“ vkládá se do bouřlivé diskuze další velitel.

Jeho slovy jsou branci evidentně zaskočeni. „Tak to by se měli vzdát členství ve straně a přijít k nám!“ vyzývají zástupce Kremlu vojáci.

„Lidi, pochopte prosím jednu věc: neslíbil jsem vám těch 300 tisíc,“ pokračuje nadřízený.

Z Ruska

Státem plně ovládaný televizní kanál Rossija 1 odvysílal reportáž o rodině, která ztratila syna ve válce na Ukrajině. Za odškodné si koupili nový vůz. Bílý, syn by si to tak přál. První cesta? Na hřbitov.

Brancům už mezitím zjevně dochází trpělivost. „Je zřejmé, co se nám tu snažíte říct. A to je to, že jsme byli jednoduše podvedeni. Přiveďte nám člověka, který dokáže na tyto otázky odpovědět!“ dožaduje se v reakci na to voják. „Proč sem poslali vás, chudáky?“ dodává.

Nadřízený v obraně odvětí, že rozhodně není „ubohý“.

„Tak ať sem přijdou krajští důstojníci a odpoví na naše otázky,“ končí voják ostrou výměnu názorů.

I v tomto případě musela podle serveru Focus nakonec zasáhnout ruská Národní garda.

Na případy dalších protestů, při nichž se sami branci nebo jejich příbuzní dožadují slíbených peněz, poukazuje i americký Institut pro studium války (ISW).

ISW ve své pravidelné zprávě uvádí, že ruské úřady brancům nabízely částky, které jsou více než dvakrát větší než jejich průměrné platy. Vysoké peněžní obnosy byly pro Rusko způsobem, jak vojáky přimět k bojům na Ukrajině. Podle ISW má ovšem tato praxe velmi negativní vliv na tamní ekonomiku a její dopady by Rusko mohlo pociťovat po desítky let.

Reklama

Doporučované