Hlavní obsah

Video ze symbolické odvety. Mířila na ruské ambasády na Západě

Bez komentáře: Orchestrion, ukrajinská hymna, tank i sirény. Lidé před ruskými ambasádami v Evropě u příležitosti ročního výročí protestovali proti invazi země na Ukrajinu.Video: facebook/Euromaidan-Warszawa, twitter/NOELreports, AP

 

Reklama

Rok od chvíle, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, se několik zastupitelských úřadů agresorské země v Evropě stalo místem protestních happeningů.

Článek

O budíček se ruským diplomatům ve Varšavě postarali aktivisté ze skupiny Euromaidan-Warszawa. Happening uspořádali brzy ráno – zhruba v čase, kdy dal před rokem Vladimir Putin pokyn k invazi – před obytným komplexem v Beethovenově ulici, kde diplomaté bydlí.

„Ruští diplomaté, budíček! Přišli jsme vám říct, že jste teroristé. Že režim, kterému sloužíte, Putin, i každý z vás, je válečným zločincem,“ zaznělo z megafonu směrem k bytům Rusů. Pak se před budovou opakovaně ozývaly sirény a zvuky výbuchů.

Originální způsob protestu v den výročí zvolili aktivisté v nizozemském Haagu. Před tamní ruskou ambasádu postavili pojízdný orchestrion, který po celou dobu akce hrál ukrajinskou hymnu.

V německé metropoli Berlín pak před ruskou ambasádou vystavili ruský tank T-72, který ukrajinští vojáci zničili loni v březnu během bitvy o Kyjev. Tank je součástí pietních akcí, kterými si Německo připomíná první výročí ruského vpádu na Ukrajinu.

Foto: AP, ČTK, Profimedia.cz

Zničený ruský tank před ruskou ambasádou v Berlíně.

Z informačních tabulí, které jsou vedle vraku umístěny, se lidé mohou dozvědět, že tank zničili Ukrajinci loni 31. března u Dmytrivky na předměstí Kyjeva. O tom, že se tank zapojil do bojů, svědčí i otvory po střelách.

Už den před výročím namalovala skupinka aktivistů na ulici před ruskou ambasádou v Londýně obrovskou ukrajinskou vlajku. K namalování modrožluté vlajky o rozloze 500 metrů čtverečních na Bayswater Road se přihlásila skupina Led By Donkeys.

Londýnská metropolitní policie poté uvedla, že zatkla tři muže a jednu ženu „pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci a bránění v jízdě“.

Reklama

Doporučované