Hlavní obsah

Víly už nebudou víly. Disney chce být genderově neutrální

Foto: Profimedia.cz

Děti v rozmezí 3 až 12 let se mohou v parcích převléknout za svou oblíbenou Disney postavu. Nově jim při tom budou pomáhat „Učňové Dobré víly“.

Reklama

Dobré víly v amerických zábavních parcích přechází na genderově neutrální jméno. Společnost rozhodnutí zdůvodňuje tím, že se tak o pozici budou moci ucházet i muži.

Článek

Zaměstnankyně Disney parků zvané „Dobré víly ve výcviku“ dostanou genderově neutrální jméno, ohlásila o víkendu společnost Disney. Nově se tak budou tyto zaměstnankyně a zaměstnanci jmenovat „Učňové Dobré víly“.

Americký zábavní gigant si od rozhodnutí slibuje větší inkluzivitu. Chce umožnit, aby pozici, jejíž náplní je pomáhat dětem převlékat se do ikonických pohádkových postav, mohli vykonávat i muži. Za malé princezny a rytíře se za pomoci make-upu, úpravy účesů a kostýmů dosud převlékaly pouze ženy, informuje americká televize CNN.

„Tímto způsobem mohou být zaměstnanci, kteří se třeba neidentifikují jako ženy, stále součástí procesu převlékání a stylizace dětí, aniž by se museli označovat jako ženská Disney postavička,“ komentoval rozhodnutí Disney blog Streaming The Magic, zaměřený na živé vysílání ze zábavních parků.

„Mávnutím kouzelné hůlky – a několika praktickými triky – budou naši „Učňové Dobré víly“ vaše dítě hýčkat, dokud nebude vypadat úchvatně,“ píše se například na webu Walt Disney v souvislosti s novým genderově neutrálním jménem.

Sekce zábavních parků, kde se děti ve věku od tří do dvanácti let mění ve své oblíbené Disney postavy, mohou lidé navštívit v Orlandu na Floridě a v Anaheimu v Kalifornii.

Reklama

Související témata:

Doporučované