Hlavní obsah

Vítěz nizozemských voleb Wilders je ochotný se vzdát premiérského křesla

Foto: Shutterstock

Vítěz nizozemských parlamentních voleb Geert Wilders.

Reklama

Krajně pravicový nizozemský politik tak zvyšuje šanci na sestavení vlády. Jako premiéra jej totiž koaliční strany nehodlají podpořit, Wildersova nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) sice volby vyhrála, ale nezískala většinu.

Článek

Vítěz nizozemských parlamentních voleb Geert Wilders dnes oznámil, že je ochotný vzdát se premiérského křesla. Čtyři měsíce po volbách se tak vzdal svých ambicí, protože to je podle něj jediná varianta, která umožní pokračování vyjednávání o sestavení koaliční vlády. Krajně pravicový politik sice v listopadových volbách zvítězil, ale pro mnoho stran je kvůli svým radikálním postojům jako premiér nepřijatelný.

„Premiérem se mohu stát pouze tehdy, pokud to podpoří všechny koaliční strany. Nepodpořily. Chtěl bych pravicový kabinet, méně azylů a méně imigrace, Nizozemci na prvním místě,“ napsal Wilders na síti X s dovětkem, že Nizozemsko miluje a budoucnost jeho obyvatel je důležitější než jeho vlastní touhy.

Wildersova nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) volby vyhrála, ale nezískala většinu. O koalici jedná se třemi dalšími pravicovými stranami, společně vybraný vyjednavač by měl dosavadní výsledky své práce parlamentu prezentovat ve čtvrtek. Vyjednavač tento týden uvedl, že očekává průlom při hledání shody.

Podle serveru nizozemské veřejnoprávní stanice NOS se v tuto chvíli jeví jako pravděpodobná takzvaná mimoparlamentní vláda, kdy šéfové koaličních stran jsou poslanci, ale kabinet je sestaven z lidí mimo zákonodárný sbor. Členové vlády pak nemají úzké vazby na žádnou ze stran a jsou to spíš odborníci, kteří spolupracují s parlamentem.

Wilders se už v polovině února nechal slyšet, že menšinovému nebo odbornému kabinetu by dal přednost před předčasnými volbami.

Reklama

Doporučované