Hlavní obsah

Vliv junty je v Thajsku stále velký. Senát nevyslovil vítězi voleb důvěru

Foto: Shutterstock.com

Pita Limdžarenrat má zatím nelehkou cestu směrem k premiérskému křeslu.

Reklama

Vítěz thajských parlamentních voleb Pita Limdžarenrat má zatím nelehkou cestu směrem k premiérskému křeslu. V cestě mu stojí Senát a žaloba u Ústavního soudu. On sám tvrdí, že svůj boj nevzdá.

Článek

Thajsko v květnu zažilo politické zemětřesení. Strana Budoucnost vpřed podnikatele Pity Limdžarenrata vyhrála parlamentní volby a ukončila tak desetiletou vládu vojenské junty pod vedením generála Prajutcha Čan-Očy. Od vyhlášení výsledků lidé začali vyjadřovat obavy, že vliv armády je příliš velký na to, aby se Limdžarenrat stal premiérem. A právě armádě loajální Senát rozhodl, že se prozatím nestane premiérem.

Aby totiž mohla strana nebo koalice zvolit premiéra, musí získat většinu v obou komorách parlamentu. Koalici vedené šéfem strany Budoucnost vpřed se povedlo utvořit většinu v dolní komoře parlamentu, nedokázala však získat dostatek hlasů v nevoleném Senátu, který je napojen na armádní kruhy, napsala BBC.

Koalice složená ze strany Budoucnost vpřed, Strany Thajců, za kterou stojí známý politický klan Šinavatrů a dalších politických subjektů, dají dohromady v obou komorách parlamentu celkem 324 hlasů. K tomu, aby se stal Limdžarenrat premiérem, potřebují však 376 hlasů.

V cestě stát se premiérem musí překonat řadu překážek, mimo jiné také obvinění o nelegálnosti jeho vítězství ve volbách. V této otázce čeká na vyjádření thajského Ústavního soudu. Podle jeho slov se ničeho nezákonného nedopustil.

Po oznámení výsledků hlasování v thajském Senátu řekl novinářům, že „boj rozhodně nevzdává“. „Udělám, co bude v mých silách, abych představil svou vizi pro zemi a zbavil senátory jejich obav,“ dodal.

Jak se zrodilo vítězství Limdžarenrata v thajských volbách

Vítěz thajských voleb Pita Limdžarenrat je odhodlaný prosadit svou vizi. Navzdory hrozbě, že se mu dosud vládnoucí armáda pokusí cestu moci k překazit, slibuje demilitarizaci Thajska a návrat k normálu.

Potíže se jmenováním do čela thajské vlády vnímá jako přirozené pro tamní politickou kulturu posledních 15 let. Od roku 2006 proběhly v zemi dva vojenské převraty. Limdžarenrat tvrdí, že nepřestane proti thajským institucím bojovat, dokud nebude jeho a sen většiny Thajců o fungující demokracii naplněn.

K současné situaci se vyjádřil také profesor Thitinan Ponksudhirak, který mluvil o zacyklení thajské politiky. Podle něj se v zemi od roku 2007 střídají období voleb, protestů, převratů a potlačování protirežimních živlů. Výsledek hlasování senátu ze 13. července označil za „déjà vu“, informovalo NYT.

Dalším problémem je Ústavní soud

Mimo rebelující Senát se musí šéf strany Budoucnost vpřed vypořádat s dvěma obviněními napadajícími jeho vítězství ve volbách. První důvod je lehce groteskní. Obžaloba ho viní z toho, že vlastní podíl v mediální společnosti. Problémem však je, že tato společnost už 15 let neexistuje.

Druhé obvinění napadá politickou agendu strany, se kterou chce jít do vlády. Deklarovanými prioritami Budoucnosti vpřed jsou demilitarizace, demonopolizace a decentralizace Thajska, a také zrušení zákona o ochraně majestátu, který pod hrozbou přísných trestů zakazuje kritiku thajské monarchie. Právě snaha zrušit kontroverzní zákon nedává jeho nepřátelům spát. Obviňují ho z pokusu změnit politický pořádek v zemi, píše BBC.

Kdy bude mít Thajsko nového premiéra? Nikdo neví

Zatím je neznámé datum, kdy Ústavní soud vynese verdikt. Jaký to bude mít vliv na jeho motivaci stát se premiérem, je také nejisté. Thajské zákony nicméně povolují, aby se stal premiérem i v případě, že nebude poslancem.

Thajsko a přísná pravidla

V Thajsku se konají protesty proti vládě i monarchii od roku 2020. Aktivistka, která se tehdy měla dopustit hanobení monarchie, když parodovala thajskou královnu, dostala dvouletý trest.

O budoucí vládě a novém premiérovi se bude znovu hlasovat 19. července, když komory parlamentu nedojdou ke shodě ani tentokrát, bude třetí hlasování o den později, napsalo NYT. „Nevím, jak dlouho budeme muset čekat, než dostaneme podobnou příležitost, jako jsme měli 13. července,“ řekl Limdžarenrat BBC na shromáždění svých podporovatelů.

Na stranu demokratického lídra se postavilo velké množství běžných Thajců i politických aktivistů. Někteří veřejně varovali režim, že nedojde-li k jmenování Limdžarenrata, vyjdou do ulic a budou protestovat. „Hlasy byly sečteny a je jich 25 milionů. Jsou to svaté hlasy, které přetvoří budoucnost naší země,“ řekl na podporu šéfa strany Budoucnost vpřed politický aktivista Arnon Nampha. „Nedovolíme, abyste změnili výsledek voleb,“ dodal na adresu současného režimu.

Reklama

Doporučované