Hlavní obsah

Vraždy vyšly z módy. Italská mafie přešla k tunelování evropských fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Italská mafie začala tunelovat evropské fondy. Ilustrační obrázek.

Itálie bojuje s velkými daňovými úniky a finančními podvody. Vláda premiérky Giorgie Meloniové minulý měsíc odhalila podvody ve výši 400 miliard korun. Zato vražd v Itálii ubylo – tamní mafie se přeorientovala.

Článek

Podle posledních oficiálních údajů zabila mafie v Itálii v roce 2022 jen 17 lidí, zatímco v roce 1991 jich bylo více než 700. „Jen zřídkakdy už si špiní ruce krví. Vydírání vyšlo z módy a kmotři vraždy většinou odsuzují,“ píše agentura Reuters.

Mafiáni se agresivně přesunuli do málo rizikového a nenápadného světa zločinu bílých límečků, uvedli pro agenturu vysoce postavení italští prokurátoři. Přesun k daňovým únikům a finančním podvodům naznačují i miliardy eur, které se v Itálii rozkutálely v rámci fondů na obnovu po skončení covidové pandemie, jež měly podpořit ekonomiku, ale ukázaly se jako výhoda pro podvodníky.

Vláda premiérky Giorgie Meloniové minulý měsíc odhalila podvody ve výši 16 miliard eur (400 miliard korun) spojené s programy na zlepšení bydlení. Prokurátoři také vyšetřují možné masivní zneužití stimulačního balíčku Evropské unie v hodnotě 200 miliard (přibližně pět bilionů korun).

Ne všechny podvody jsou organizovány mocnými italskými skupinami organizovaného zločinu, tvrdí prokurátoři, ale mají podezření, že jich je hodně. „Bylo by bláhové si myslet, že by nevyužily obrovského přílivu peněz,“ řekla Barbara Sargentiová, úřednice Národní prokuratury pro boj proti mafii a terorismu.

Související témata:

Doporučované