Hlavní obsah

Všude bláto. Video ukazuje pohyb Ukrajinců na okupovaném břehu Dněpru

Bez komentáře: Ukrajinské jednotky provádí výsadek v okolí obce Krynky, která leží na okupovaném břehu řeky Dněpr. Video: twitter/GloOouD

 

Reklama

Ukrajinští vojáci se dál drží na pozicích na levém břehu Dněpru u obce Krynky a u Antonivského železničního mostu.

Článek

Ukrajinští vojáci drží pozice na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti už delší dobu, než se čekalo. Navíc v poslední době pokračují v rozšiřování svého předmostí, jak upozorňuje americký Institut pro studium války (ISW).

Ve své aktuální zprávě s odkazem na ruské blogery píše o dalších bojích u obce Krynky nedaleko někdejší hráze Kachovské přehrady, ale také u Antonivského železničního mostu u Chersonu. Ukrajinci se podle těchto zdrojů pokusili prorazit ruskou obranu také u obcí Pojma a u Piščanivka.

Ukrajinské síly na levém břehu Dněpru tvoří stále lehká pěchota bez podpory bojové techniky, přesto se ruským vojákům zjevně stále nedaří je z břehu vytlačit.

Dokládají to i záběry zveřejněné na sociální síti X účtem Ukraine World, který sleduje dění na Ukrajině. Stejné záběry sdílel i účet Ukrainian Front, který dlouhodobě a poměrně spolehlivě válku monitoruje.

Na videu jsou vidět ukrajinské jednotky, které se za pomoci malých gumových člunů přesouvají na druhý břeh u zmíněné obce Krynky. Podle všeho nejsou příliš početné a jsou velmi rozptýlené. Nemají tedy sílu na to zcela zabezpečit předmostí na druhém břehu, zároveň ale nepředstavují dobrý cíl pro ruské dělostřelectvo či letectvo.

Zprávy z bojiště

Ruská armáda přebírá iniciativu prakticky na celém ukrajinském bojišti. Její ztráty rostou, ale přesto na vytyčených úsecích mírně postupuje.

Snahy o ruské protiútoky naopak poskytují vděčný cíl pro ukrajinské drony či dělostřelectvo umístěné na druhém břehu řeky. Ruské velení údajně v této oblasti sáhlo k výměně vrchního velitele (více zde).

Je tedy možné, že ani nejvyšším patrům ruské armády se nelíbí, že ruské síly si v Chersonské oblasti nedokážou poradit ani se zjevně poměrně málo početným protivníkem. Na levém břehu jsou nejspíše řádově jen stovky ukrajinských vojáků.

Britské ministerstvo obrany už dříve upozornilo, že Rusové se v bojích u řeky Dněpr dostávají pod ukrajinský tlak. Podotklo, že udržení levobřežní části Chersonské oblasti je přitom jedním z hlavních cílů ruské armády na Ukrajině. Pokud by ji ztratilo, mohlo by to ohrozit zásobování okupovaného Krymu.

Reklama

Doporučované